Jučer-danas-sutra
NOVI UČITELJI
Kako uspjeti u prvim godinama podučavanja
objavljeno: 15. siječnja 2018.

Univerzalna je istina da su učitelji u ranim godinama karijere preopterećeni poslom. Između upravljanja učionicom, planiranja nastave i ocjenjivanja, često jedva držimo glavu iznad vode. Uza sav pritisak da jednostavno preživimo prvih nekoliko godina podučavanja, raditi bilo što drugo uime profesionalnog poboljšanja može se činiti nemogućim. Kao učitelj drugog razreda, katkad imam dana kada nasušne potrebe, poput spavanja, shvaćam kao manje važne.

Mi želimo postati bolji učitelji, ali to može biti iscrpljujuće. Slijede jednostavne, realistične ideje u kojima možete uživati te ih primijeniti tako da, zbog užurbanoga novoga profesionalnog života, postanete bolji učitelj.

■ KAKO SE RAZVITI KAO UČITELJ U RANIM GODINAMA PODUČAVANJA

Osvrnite se na svoju praksu pisanjem – jednostavnim pisanjem o svojim iskustvima u učionici, vi već razvijate sebe kao učitelja. Poznato je da je pisanje alat za ublažavanje stresa i upravljanje tjeskobom. Za učitelje je pisanje važno jer tako mogu izbaciti iz sebe frustracije stresnog dana, učiti iz svojih pogrešaka te cijeniti i svoje uspjehe. Pokušajte svakog dana pisati barem desetak minuta. Ja to ne doživljavam kao neki pritisak, nego jednostavno pišem. Bez obzira na to je li riječ o vođenju dnevnika ili pisanju bloga, čin pisanja vrijedan je vašeg vremena.

Zapišite stvari koje želite promijeniti – izradite dokument u Wordu (ili nekoj drugoj aplikaciji za pisanje tekstova) koji ćete posebno osmisliti za zapisivanje svojih pogrešaka i planova za poboljšanje. Svaki put kad neka lekcija pođe po zlu, jednostavno napišite malu bilješku o tome kako da je ispravite u budućnosti. Moj vlastiti dokument naslovljen je „Stvari koje sljedeće godine moram bolje učiniti“ i uključuje bilješke o raznim ispravcima i poboljšanjima koje će moje sljedeće razredno iskustvo učiniti boljim. Ne samo da vam to daje kontrolu nad nastavom u budućnosti nego i sada imate razumljiv popis stvari koje morate postići u tijeku ljetnih praznika.

Promatrajte druge učitelje – od novih učitelja često se zahtijeva da promatraju veterane, ali ne bismo smjeli stati na tome. Čak i nakon što ispunite svoje obveze promatranja, uzmite si vremena da pošaljete e-poštu različitim učiteljima u vašoj školi kojima se divite i date im do znanja da biste ih željeli promatrati u akciji. Većini će učitelja takva suradnja biti dobrodošla, a poslije možete s njima porazgovarati o svojim mislima i onome što ste primijetili. Mi postajemo bolji u podučavanju kada govorimo o svojoj praksi.

Naučite novu vještinu – nađite vrijeme za učenje o nečemu što vas zanima. To vas može podsjetiti na ono što učenici susreću svakog dana u učionici: bez obzira na to koliko uzbudljivo može biti naučiti nešto novo, to je i zastrašujuće. Važno je da redovito tražimo prilike putem kojih možemo doživjeti život na način na koji ga doživljuju naši učenici, da bismo mogli imati suosjećanja prema njihovoj situaciji.

Uzmite svoj profesionalni razvoj u svoje ruke – ima mnogo načina na koje možete planirati svoj profesionalni razvoj. Društveni mediji poput Twittera i Pinteresta imaju cijelu mrežu učitelja koji žele sudjelovati u raspravama i drugim prilikama za povezivanje. Jednostavan način na koji možete preuzeti kontrolu nad vlastitim profesionalnim razvojem jest čitanje knjiga o pedagogiji. Pitajte nekoliko svojih kolega da vam se pridruže i pokrenite neslužbeni knjiški klub.

Još jedan klasičan način za profesionalno razvijanje jest da nađete konferenciju o obrazovanju te tako stupite u kontakt s drugim učiteljima. Slušanje nadahnutih govornika i angažiranost u diskusijama izvrstan je način da se napunite energijom i naučite nešto novo.

Budite brižni prema sebi – vježbanje brige o sebi nužno je za vaše kontinuirano poboljšavanje u ovoj profesiji. Ako ne vodite brigu o sebi, vi ne možete biti učitelj kojeg vaši učenici trebaju. Donošenjem dobrih odluka koje vode do zdravog uma i tijela, vi ćete sebi omogućiti sretnije iskustvo podučavanja.

Načini na koje to možete postići uključuju zdravu prehranu, vježbanje te bavljenje aktivnostima u kojima uživate izvan svijeta edukacije. Da, ocjenjivanje je važno, ali provođenje vremena s obitelji, šetanje psa i uživanje u filmu također je važno. Da bi održao glavu iznad vode, svakog jutra meditiram služeći se aplikacijom za vođenu meditaciju na mobitelu. To me smiruje i omogućuje mi da počnem dan svjež i odmoren.

Kada pokušavate biti bolji učitelj, ključ je u tome da ne budete prestrogi prema sebi. Podučavanje je zahtjevan posao koji troši mnogo vremena. Nitko ga još nije usavršio, a ni vi nećete biti prvi. Iako bi poboljšavanje uvijek trebalo biti nešto čemu težite, to ne mora biti velika promjena vašeg načina života. Iskušajte barem jednu od ovih ideja se razvijete u cjelovitu osobu.

…………………

NAPOMENA:

  • Portal Edutopia mrežna je zajednica koja promiče i dijeli znanje o edukacijskim temama. Autori portala naglašavaju projektno orijentirano učenje, profesionalni razvoj učitelja, društveno i emocionalno učenje, integraciju tehnologije itd.
  • Izvor: edutopia.org