Jučer-danas-sutra
HOTEL MATIJA GUBEC, STUBIČKE TOPLICE
Uspješna 2. Zimska škola robotike
objavljeno: 15. siječnja 2018.

…srednjoškolac iz Splita i dva učenika iz Kaštel Gomilice, dva učenika iz OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca, učenik iz Ivanić-Grada, nekoliko učenika iz Velike Gorice, Varaždina i Čakovca, učenik iz Kladnja u BiH i naravno najviše učenika s područja grada Zagreba.

Najviše je učenika bilo u početničkoj grupi, u dobi od prvog do sedmog razreda, koji su se prvi put upoznali sa sučeljem TXT Fischer, žaruljicama, motorima, senzorima, konstrukcijskim elementima i učili uz zanimljive zadatke zajedno s naprednijim učenicima koji su im pomagali i bili njihovi mali inženjeri i mentori. A svima je već poznato da se najviše nauči kad moraš objasniti iz početka onome tko to ne zna.

Mali budući inženjeri uz te su se zadatke pripremali za školsko natjecanje iz tehničke kulture u dvije kategorije – H-Robotika i P-Robotsko spašavanje žrtve.

Bila su to četiri dana na kojima se radilo više od osam sati dnevno. Uz to, našlo se vremena za druženje i kupanje na najboljem vanjskom bazenu u ovom dijelu Zagorja. Ova je najveća grupa radila pod stručnim vodstvom nacionalnog predstavnika u organizaciji RoboCup, univ. dip. ing. Ivice KOLARIĆA i uz asistenciju Jelke HRNJIĆ, Katije BARBIĆ, Marcele TUBIKANEC, Ivice RIDZAKA i Dalije MILIĆ KRALJ.

U istoj, velikoj kongresnoj dvorani pripremali su se najbolji robotičari u Hrvatskoj u nekoliko različitih kategorija za svjetsko natjecanje RoboCup Junior, koje se u lipnju održava u Montrealu.

Za kategoriju On Stage pripremali su se Boljani pod vodstvom prof. Lucije ŠPACEL, za kategoriju Rescue Line četiri učenika pod vodstvom prof. Igora NAPRTE, za kategoriju Soccer Open četiri učenika pod vodstvom prof. Zorana VUKIĆA, a za kategoriju Co Space četiri učenika pod vodstvom srednjoškolca Marka PONGRACA. Sve ekipe izradile su i programirale nove robote s novim i boljim dijelovima, a dio su kućišta i sami printali na 3D printeru. Time smo već sad uložili značajna financijska sredstva u nove robote, a ekipe će radom i vježbom zaključiti što im još nedostaje.

Prof. Kolarić je, kao onaj koji ima najviše međunarodnog i svjetskog iskustva, zadavao zadatke svima i tražio da međusobno dijele ideje. Tako smo ove godine ranije krenuli s pripremama, jer treba još jednom potvrditi sve dosadašnje rezultate, a znamo da su se naše ekipe sa svih natjecanja vraćale samo s medaljama.

Sljedeće pripreme za međunarodna i svjetska natjecanja planiramo za proljetne praznike. Za 18. ožujka 2018. planiramo još jedno veliko natjecanje RoboStart, koje je svakako dodatna prava priprema za predstojeća natjecanja.

………………

Jelka HRNJIĆ, prof.