Zanimljivosti
NAKON 27 GODINA
U Mikleušu je otvoren dječji vrtić koji će pohađati ukupno 20 djece
objavljeno: 17. siječnja 2018.

No, kako sada stvari stoje, bit će ih još, jer i roditelji djece iz područja koja nemaju vrtić žele u Mikleuš.

Sve se to moglo vidjeti na prigodnoj svečanosti u Osnovnoj školi Mikleuš, gdje se nalazi dječji vrtić, a prostor je ustupila Virovitičko-podravska županija. Uz saborske zastupnike Josipa Đakića i Vesnu Bedeković, svečanosti je nazočio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom. Bio je tu i načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović sa zamjenikom Dubravkom Lipovcem, kao i načelnici Čađavice Mirko Rončević te Sopja Berislav Androš. Uz ravnateljicu Dječjeg vrtića Suncokret Snježanu Dupan Lovrić, bio je i ravnatelj OŠ Mikleuš Dragan Kraljik, predstavnici Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije, roditelji, kao i vijećnici Općinskog vijeća Mikleuš, predvođeni predsjednikom Ivanom Kanskim.

Kako je Mikleuš nakon 27 godina ponovno dobio vrtić?

– Do danas su neka djeca išla u vrtić u Slatinu ili su ih čuvale bake i djedovi. U Mikleušu ima mnogo mladih obitelji, pa je zainteresiranost bila velika. Prošle je godine u travnju, kada sam prolazio uz dječje igralište, bilo mnogo roditelja i male djece. Njihovo je pitanje bilo kada će dobiti tobogan u Mikleušu. Ubrzo je Općina Mikleuš nabavila tobogan, a potom je jedan od roditelja upitao: „A kada ćemo dobiti dječji vrtić?” Odgovorio sam mu da nam treba 20 potpisa zainteresiranih roditelja. Nije prošlo osam dana, oni su donijeli potpise, a Općina Mikleuš krenula je u realizaciju projekta. Obnovljen je prostor, uređeno igralište, dogovorili smo se sa Snježanom Dupan Lovrić. Virovitičko-podravska županija ustupila nam je prostor, a Općinsko je vijeće iz Proračuna izdvojilo 250 000 kuna za dječji vrtić. Namještaj smo već ranije dobili od nadležnog ministarstva. I to je bilo to – kazao je gotovo u dahu Milan Dundović, načelnik Općine Mikleuš.

Roditelji za svoju djecu plaćaju 280 kuna, što je 25 posto od ukupne cijene. Ostatak sufinancira Općina Mikleuš.

– Prema zadnjem popisu, Općina Mikleuš ima 1464 stanovnika. No, imamo mnogo mladih obitelji, a ovim projektom želimo privući mlade i zadržati ih na ovim prostorima – zaključio je načelnik Dundović.

S puno emocija, govorila je i Snježana Dupan Lovrić, ravnateljica Dječjeg vrtića Suncokret.

– Prije dva mjeseca obilježili smo 10 godina postojanja, a ovaj nam je događaj najljepši rođendanski poklon. Do danas smo imali 140 upisane djece, nadamo se da će ih uskoro biti dvostruko više. Hvala načelniku Dundoviću na povjerenju. Ovdje će biti zaposlena dva odgojitelja. Vrtić će raditi od 7 do 15 sati, odnosno prema potrebama roditelja.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i ostali govornici, pohvalio je ovu inicijativu.

– Ovo je sjajan pokazatelj sinergije privatnog i javnog sektora, a sve u korist stanovnika, u ovom slučaju Općine Mikleuš, ali i Virovitičko-podravske županije. U današnje vrijeme, kada imamo više umrlih nego rođenih, ovakav događaj budi optimizam. Vjerujem da će negativni trendovi postati pozitivni, jer je uz otvaranje novih radnim mjesta ovo najbolja investicija u budućnost ovoga kraja.

Saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković je istaknula:

– Činjenica koja ohrabruje jesu riječi načelnika da je bilo zainteresiranih i više od dvadesetero djece. Ovo je pionirska stvar, sinergija javnog i privatnog sektora i time dokazujemo da Virovitičko-podravska županija nastavlja prednjačiti u smislu ulaganja u kompletni odgojno-obrazovni sustav u ovom dijelu Hrvatske, od ulaganja u dječje vrtiće, škole i visokoobrazovne ustanove. U tome smo se dokazali kao jedna od županija koja prednjači u inovativnih i kreativnim rješenjima. I ovo je jedna od demografskih mjera, nadamo se da će polaznika u dječji vrtić svake godine biti sve više.

Saborski zastupnik i predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane te predsjednik HVIDR-e Josip Đakić je naglasio:

– Ovaj je vrtić neophodan za odgoj i obrazovanje djece. Naime, želimo li poticati mjere pronatalitetne politike, posebno u vremenima kada ima više umrlih nego rođenih, tada je nužno da općine i gradovi sufinanciraju ovakve ustanove. Stoga je pohvalna gesta Općine Mikleuš, dok neki, nažalost, ne sufinanciraju vrtiće, te tako niti ne pomažu roditeljima, što zasigurno nije u duhu pronatalitetne politike. [ IZ DRUGIH IZVORA | www.vpz.hr ]