Školstvo u medijima
AMERIČKI TODAY RAŽESTIO RODITELJE
Prepreke nas čine snažnijima, uče nas važnim lekcijama, prilagoditi se i uklopiti
objavljeno: 18. siječnja 2018.

Today je objavio članak na svojim društvenim mrežama. Naslov članka bio je Prestanite činiti ove četiri stvari za svoju djecu i uživajte u glatkoj školskoj godini.

Savjet broj tri izazvao je bijes među roditeljima, neki komentatori označili su ga kao „užasan savjet“.

Što je bilo posrijedi?

„Ne zahtijevajte promjenu razreda zbog ‘pravog’ učitelja ili ‘najboljeg prijatelja’.“

Meni se to činilo kao solidan savjet.

Obiteljska liječnica koja je napisala članak ponudila je tri argumenta.

  • Škole znaju što čine i imaju mnogo iskustva u smještanju djece u određene razrede.
  • Iako u svakoj školi postoje učitelji koji se ističu,vašem djetetu možda nije potreban određeni učitelj u danom trenutku.
  • Djeca mogu učiti i jačati u razredima s djecom koja nisu njihovi najbolji prijatelji i s djecom s kojima nisu nikad bili osobito prisni.

Nisam nikakav stručnjak, ali nije li naš zadatak kao roditelja podići samostalnu djecu koja će imati sve potrebne vještine kako bi postali neovisne odrasle osobe?

Ovo su neki od ogorčenih komentara roditelja

■  „Tražio sam drugog učitelja i to je najbolja odluka koju sam mogao donijeti za svoje dijete. Roditelj zna kada se dijete ne može uklopiti s određenim učiteljem.“

■  „Voljela bih da to nije važno, ali ja ću svakako upisati dijete u odgovarajući razred s odgovarajućom učiteljicom. Alternativa je frustracija za oboje.“

■  „Broj tri je užasan savjet! Svjedočila sam golemoj šteti koju mogu nanijeti loši učitelji maloj i srednjoškolskoj djeci. To je vaše dijete. Učinite SVE što je u vašoj moći da se pobrinete da učitelj radi u najboljem interesu učenika.“

■  „Svaki roditelj ima pravo na najboljeg učitelja za svoje dijete. Ako je za to potrebno promijeniti učitelja, neka bude! I nije svako dijete u stanju prilagoditi se učitelju s kojim nije ‘kliknulo’ i ne bi se trebalo prisiljavati na to.“

Ma, dajte, molim vas!

Nigdje ne piše da roditelj „ima pravo na najboljeg učitelja za svoje dijete“.

Što je sljedeće? Imate li pravo na garanciju da će vaše dijete biti primljeno u bilo koji sportski tim koji poželi? Ima li pravo na garanciju upisa na bilo koji fakultet?

Hoće li odrasti misleći da imaju „pravo“ na određeni posao? „Pravo“ ignorirati pravila radnog mjesta jer misle da su nepoštena?

Jer, pogodite što, neće imati to „pravo“. I vaše će ih razmišljanje predodrediti za neuspjeh.

Ja ću prva zagovarati reakciju ako doista postoji problem u razredu.

Kao roditelji ne bismo trebali određivati kojeg će učitelja dobiti naše dijete ili koja će djeca dobiti priliku ući u razred s našom djecom samo zato što mislimo da će im tako biti bolje (lakše).

Prepreke nas čine snažnijima. Uče nas važnim lekcijama, prilagoditi se i uklopiti.

Prošle godine moj je sin upao u grupu u vrtiću u kojoj nije bio nijedan njegov prijatelj, a odgojiteljicu nismo poznavali. Prvih tjedana bilo mu je teško, morao je naučiti stjecati prijatelje i prilagoditi se odgojiteljici koja je prilično stroga.

Vjerovali smo odgojiteljici da zna upravljati grupom i naš je sin naučio jako mnogo i napredovao je i akademski i socijalno.

Prestanite s mikroupravljanjem života svoje djece. Najvrednija lekcija kojoj ih možete podučiti jest da stoje na vlastitim nogama.

………………

NAPOMENA

  • All The Moms jest časopis posvećen roditeljstvu, zdravlju i upravljanju novcem.
  • Izvor: allthemoms.com