Zanimljivosti
KORE(A)KTIVNI KORAK [5.]
Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!
objavljeno: 19. siječnja 2018.

[ Piše: Dunja KUFNER, učiteljica savjetnica ] … ali ako nisu u uporabi postaju skloni bolesti, zaostaju u rastu i brzo stare.Ne možemo utjecati na vrijeme i izmjenu godišnjih doba te im se stoga trebamo prilagoditi. To znači da trebamo uskladiti način i stil prehrane s fizičkim aktivnostima te prilagoditi ostale sastavnice našega života zimskim uvjetima.

Zadnji tjedan nastave prije božićnih i zimskih praznika uvijek je ispunjen različitim događajima o aktivnostima poput radionica, sajmova, priredbi i sl.  

Stoga smo u našem razredu taj tjedan posvetili izradi božićnih ukrasa, vježbanju plesnih koreografija, ali i izradi ukusnih i zanimljivih energetskih kuglica.

Jutro smo započeli vježbanjem kao i mnogo puta prije. Ovaj smo puta koristili stolce kao rekvizite pri vježbanju.

Vježbe su bile jednostavne i lako izvedive u učionici. Namijenjene su poticanju zdravlja čitavoga skeletnoga i mišićnoga sustava, utječu na pravilno držanje, povećanje mišićne snage, utječu na bolje raspoloženje, a spoj su pilatesa, vježbi snage i fleksibilnosti.

■  VJEŽBE ■  

1.) U sjedećem stavu (na stolcu), s koljenima u širini kukova, odručimo i položimo dlan desne ruke na vrh glave. Udahnemo i otklonimo glavu i vrat u desnu stranu, izdahnemo i vratimo se u početni položaj. Vježbu ponovimo naizmjenično dva puta na svaku stranu tijela.

2.) U sjedećem položaju, ruke položimo na potiljak tako da dlan prekriva dlan. Zatim izdahnemo i krenemo blago u pretklon te laktove savinemo prema naprijed i dolje, udahnemo, vratimo kralježak po kralježak u početni položaj. Vježbu lagano ponovimo pet puta.

3.) Vježba se izvodi s rukama u odručenju u visini ramena. Izdahnemo, ruke putuju prema naprijed dok se kralježnica blago savije, glava spusti, prekrižimo dlan preko dlana, udahnemo te ruke povlačimo prema nazad. Vježbu ponovimo pet puta.

4.) Sjednemo pri rubu stolca pridržavajući se za nju, ostavimo jedno koljeno savijeno dok drugu nogu ispružimo s petom na tlu. Zatim izdahnemo i podignemo ispruženu nogu najviše do razine koljena suprotne noge. Vježbu ponovimo pet puta jednom nogom, a zatim i drugom ispruženom nogom.

5.) Početni je stav raskoračni, iza stolca, dlanove položimo na naslon stolca. Težinu tijela lagano prenesemo na jednu nogu, izdahnemo te odnožimo suprotnom nogom u stranu, udahnemo te dotaknemo stopalom pod. Ponovimo vježbu pet puta svakom nogom.

6.) U sljedećoj vježbi stav je isti kao u prethodnoj, no sada nogom zanožimo, dok je trup u laganom pretklonu tijekom izvođenja vježbe. Udahnemo i dotaknemo stopalom pod bez prijenosa težine. Vježbu ponovimo pet puta svakom nogom.

Sličnih vježbi ima mnogo i mogu se izvoditi u različitim varijantama i serijama te na različite načine.

Izvrsna su rekreativna pauza u nastavi i preporučuju se za vježbanje kod kuće. Već sam prije pisala kako je vježbanje i tjelesna aktivnost imperativ u životu djece, a posebno stoga jer poboljšava pamćenje, motivaciju i ocjene u školi.

U ZIMSKIM MJESECIMA, BORAVEĆI U ZATVORENIM PROSTORIMA, djeca češće i lakše obolijevaju od bolesti dišnih putova. U zatvorenim prostorima odnosno zbog loših mikroklimatskih uvjeta, suhog zraka, smanjenja vlažnosti i mnoštva bakterija dolazi do isušenja sluznice u nosu. Onečišćen i „nepripremljen” zrak odlazi u pluća i može pogodovati nastanku bolesti.

KAO ODGOVOR NA HLADNIJE VRIJEME, tijelo će svakako pokušati nadoknaditi gubitak topline. Posebno se ta toplina skuplja i reducira u središtu tijela, u trbuhu. Stoga nam apetit raste i imamo povećanu potrebu za hranom.

Zimi je važno posebnu pozornost posvetiti prehrani, izbjegavati hladne napitke, kasne odlaske na počinak, pretjerano izlaganje hladnoći te je potrebno povesti brigu o redovitoj fizičkoj aktivnosti.

Osim vježbanja, odlučili smo napraviti energetske kuglice koje su iznimno hranjive i zdrave, ali i ukusne te tako potičemo djecu na izbjegavanje nezdravih grickalica i slatkiša.

Potrebni sastojci su: zobene pahuljice, orasi, bademi, brusnice, med i mileram. Sve smo pripremili, sjeckali, miješali, stavili u papirnate košarice te ostavili do sljedećeg dana. Neki su učenici na početku bili malo nepovjerljivi, jer prije nisu imali prilike kušati energetske kuglice. Nakon što su ih sami pripremili, radosno su ih kušali te odnijeli kući.

Nekoliko smo košarica odnijeli u školsku zbornicu i ponudili nastavnicima. Dobili smo pozitivne komentare, pohvaljen je naš trud u pripravljanju kuglica te okus i kvaliteta. Bili SMO JAKO sretni!

U prehranu bi u zimskom razdoblju trebali uvrstiti što više cjelovitih žitarica, beskvasnog kruha, maslaca, kuhanoga povrća, toplih juha i malo začinjeniju hranu. Zagrijat će nas začini poput klinčića, cimeta i crnog papra, a ugođaj zimske idile može se upotpuniti toplim čajem, mirisnim narančama i jabukama. Kako bi tijelo zadržalo potrebnu toplinu, treba nositi tople odjevne predmete poput kape, šala i rukavica i oblačiti se slojevito.

I još samo preostaje dočekati početak „prave” zime i ples snježnih pahuljica.

…………………

Dunja KUFNER, učiteljica savjetnica, OŠ Kneževi Vinogradi

…………………