Savjeti stručnjaka
VIRUSI I BAKTERIJE POD KONTROLOM
Kako računala u učionici održati čistima tijekom sezone gripe
objavljeno: 22. siječnja 2018.

Roditelji, ne šaljite djecu u školu kad su bolesna. Eto, rekla sam. Sad kada je to izgovoreno, međutim, znam da će roditelji djecu i dalje slati u školu, ako već ne s vrućicom, onda će im barem curiti nos ili će kašljati.

Govorimo im da oponašaju „vampirsku ruku” dok kišu, odnosno da kihnu u unutarnju stranu lakta. Držimo dezinfekcijska sredstva kraj ulaznih vrata i kutiju s maramicama na svakom stolu. A one su ipak tu – bakterije.

Djeca u ovo doba godine ulaze u učionicu poput zombija, miješajući se s virusima i bakterijama u fazi razmnožavanja. Svaki je nastavni sat prepun šmrcanja, kihanja, hripanja i ispuhivanja nosa.

Razumijem, zaista. I ja sam roditelj. Svaki slobodan dan koji uzmem kada mi je dijete bolesno jedan je slobodan dan manje kada sam ja bolesna. Za vrijeme školske godine suprug i ja iskoristimo svaki slobodan dan za bolovanje. Nema prebacivanja slobodnih dana iz prošle godine u ovu u našem domu.

Ali ovo je doba godine jednostavno grozno. Čistači rade dvaput više kako bi dezinficirali svaku površinu, a mi učitelji nastojimo održati pristojan razmak naspram učenika, stvarajući nevidljivi obruč oko sebe poput utvrde. Kao da će to bakterije držati podalje.

Ponekad vam to slama srce. Ponekad se radi o djetetu koje zaista nema kamo otići, roditelji se jednostavno ne usuđuju uzeti slobodan dan zbog straha od otkaza. Ponekad dijete ne želi propustiti školski izlet, a mi prekasno shvatimo da se ukrcalo na autobus i time ga pretvorilo u inkubator buke, ali i bakterija i virusa.

Ipak se ponekad čini da smo svi u ovome zajedno. Nekako se u ovo doba godine također može vidjeti mnogo ljubaznosti. Djeca, u znak potpore, prate jedan drugoga do školske ambulante. Ponekad zateknete pojedinu djecu kako online pokušavaju javiti razredu da znaju što se događa u školi. Upravo je danas jedna moja učenica iz svoga kreveta putem Google Doca komentirala esej kolege iz razreda. Prozvala sam ju i nahvalila kvalitetu njezina komentara prije nego što sam shvatila da nije osobno prisutna u učionici. Kapa dolje za Google Apps for Educators (GAFE).

U svakom slučaju, osim suosjećanja sa svojim kolegama učiteljima, željela sam također podijeliti nekoliko savjeta o čuvanju ovih iznimno sjajnih i iznimno prljavih uređaja čistima tijekom ovog doba godine.

 ODRŽAVAJTE RAČUNALA ČISTIMA

Iako svi znamo propovijedati moć ručnog čišćenja kao glavnog načina da izbjegnemo obolijevanje, činjenica je da je tipkovnica, prema podatcima, prljavija od zahodske daske. Zato, evo nekoliko savjeta kako u učionici viruse i bakterije držati dalje od sebe.

1) Koristite Mr. Clean Magic Eraser. Proizvod sjajno čisti površine uređaja koje koristite u učionici, otisci nestaju u trenutku. Imajte na umu da ovo sredstvo za čišćenje također skida trajne markere i bilo koji drugi trag kojim ste numerirali ili imenovali svoje uređaje.

2) Koristite sluzavu masu za modeliranje. Nedavno sam gledala video i planiram to testirati na mom osobnom računalu prije nego što prijeđem na razredne laptope. Djeluje kao zabavna aktivnost za djecu ili učenike, a na taj način okruženje za učenje održavate čistim. Veselim se isprobavanju, ako ima koji roditelj ili učenik koji je ovo već pokušao, molim vas, podijelite svoja iskustva u komentarima.

3) Koristite dezinfekcijske maramice, bilo koje. Prema priči NPR-a iz 2006. pod nazivom „Dezinfekcijske maramice sigurne za tipkovnicu”, studija koju je provelo Sveučilište u Sjevernoj Karolini dokazala je da su sve dezinfekcijske maramice koje su koristili učinkovite u uklanjanju mikroorganizama kojima smo namjerno zarazili računalne tipkovnice. Zapravo, čak i sterilna voda djeluje. A neke vrste dezinfekcijskih maramica poput Sani-Cloth Plus, Cavi-Wipes i Clorox Disinfecting Wipes čak sprječavaju ponovno razvijanje bakterija u sljedeća dva dana, pa i više. Pobrinite se da iscijedite tekućinu iz maramice prije nego što ju nježno upotrijebite na tipkovnici. Zatim prođite suhom krpom kako biste uklonili preostalu tekućinu.

4) Vodite brigu o sebi u ovo doba godine. Slično kao kad se roditelj razboli pa obitelj ne može funkcionirati kao inače, tako je i s razredom kad se učitelj razboli. Spavajte, spavajte, spavajte i pijte puno tekućine. Ispričajte se kada ne možete zagrliti djecu, a želite, ali pronađite emotikon koji će ih nasmijati. Neće vam nitko zamjeriti u ovo doba godine.

Čuvajte se i obavijestite nas ako znate još koji način na koji se boriti protiv bakterija u učionici.

………………

NAPOMENA

  • Portal Edutopia obuhvatno je mrežno mjesto i internetska zajednica koja promiče i dijeli znanje o edukacijskim temama u 12-godišnjem školovanju. Potiče na projektno orijentirano učenje, sveukupno procjenjivanje, vođenje u obrazovanju, stručno usavršavanje učitelja, društveno i emocionalno učenje te uključivanje tehnologije. Edutopia je dio Zaklade za izobrazbu filmskog producenta i redatelja Georgea Lucasa
  • Izvor: edutopia.org