Zanimljivosti
KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA
Studijsko putovanje: Učenje kroz praksu
objavljeno: 22. siječnja 2018.

… LUMEN održano kao dio niza aktivnosti usmjerenih na jačanje kompetencija nastavnika stručnih suradnika i učitelja u osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije.

Studijsko putovanje održano je za radne skupine za matematičko-informatičko-tehnološko područje, društveno-humanističko-jezično područje i umjetničko područje te je obuhvatilo ukupno 75 učitelja u osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije, kojima se pridružila i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. Sudionici studijskog putovanja posjetili su Sveučilište u Novoj Gorici, gdje su se upoznali s metodama rada s darovitim studentima, ali i načinom na koji Sveučilište surađuje s osnovnim i srednjim školama u svom okruženju. Teme koje su obrađivane odnose se na učenje na daljinu, rad s darovitim studentima sportašima i planovima razvoja u području rada s darovitom djecom. Razgovaralo se i o mogućnostima međusobne suradnje (posebno sa srednjim školama u Republici Hrvatskoj) i savjetima za daljnji rad i uspostavu centra za rad s darovitima u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Projekt Lumen, ukupne vrijednosti 954 463,50 kuna, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, Prioritetne osi 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje.

Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, a partneri u projektu su Zagorska razvojna agencija d. o. o.; OŠ Brestovec Orehovički; OŠ Zabok, OŠ Marija Bistrica; OŠ Mače; OŠ Pregrada, SŠ Krapina, SŠ Zlatar; Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka; Gimnazija A. G. Matoša iz Zaboka.

Projektom je omogućena temeljna edukacija o prepoznavanju i usmjeravanju darovitih za 400 nastavnika, stručnih suradnika i predstavnika institucija, dodatne edukacije uz studijske posjete za 113 članova radnih skupina koje će u okviru detektiranih glavnih pet tematskih područja (društveno-humanističko-jezično, matematičko-informatičko-tehničko, umjetničko područje i prirodoslovlje te razredna nastava i stručni suradnici) steći nova znanja i vještine te razviti inovativne sadržaje rada s (potencijalno) darovitim učenicima i pilotno ih provesti s ukupno 160 učenika u devet škola, koje postaju centri izvrsnosti nakon dovršetka projekta.

Radna skupina za prirodoslovlje (ukupno 18 sudionika) posjetila je u studenome prošle godine, u okviru studijskog putovanja, slatkovodni akvarij Aquatiku u Karlovcu, a uz stručno je vodstvo organizirano i predavanje o temi „Antropogeni utjecaj na biološku raznolikost rijeka Karlovačke županije”, koje je održao dr. sc. Goran Jakšić. Radna skupina za razrednu nastavu i stručne suradnike (29 sudionika) sudjelovalo je u prosincu na putovanju u Rijeku, gdje su posjetili Centar za poticanje darovitosti.

Daljnje aktivnosti projekta uključuju razradu programa i pratećih materijala (izrađuju radne skupine) koji će biti dostupni na novoj web platformi svim zainteresiranim nastavnicima, učenicima i roditeljima, čime se dodatno osigurava održivost projekta. Projekt predviđa podršku roditeljima darovite djece putem interaktivne tribine sa stručnjacima, izravnu komunikaciju učenika s poslovnim sektorom te promociju postignuća u okviru provedenih pilot-programa. [ IZ DRUGIH IZVORA | kzz.hr ]