Iz školskog svijeta
KANDIDATURA
Varaždin želi biti Europska prijestolnica mladih
objavljeno: 22. siječnja 2018.

Vremena je malo. Ova je inicijativa predstavljena Gradskom vijeću na sjednici 18. prosinca, vijećnici su podržali inicijativu, a mala ekipa na čelu s Ninom Preložnjakom brzo se bacila na posao. Nino Preložnjak, uz pomoć Bogdana Okreše Đurića, predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina, na kolegiju gradonačelnika iznio je nove detalje vezane uz ovu kandidaturu.

Rečeno je tako da postoje tri faze kandidature, a u ovoj prvoj potrebno je „ispričati priču”, odrediti vizualni identitet, osigurati podršku na što više razina te ugrubo projicirati financije.

Upravo je posljednja točka, vezana uz financije, nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća najviše raspravljana u političkim krugovima. Naime, nije se znalo na što se točno odnosi brojka od 18,5 milijuna kuna, kao i koji su izvori tih sredstava. Nino Preložnjak preciznije se osvrnuo i na taj dio.

Procijenjena ukupna vrijednost odnosi se i na projekte koje Grad ionako planira provesti, primjerice ulaganja u budući Centar kreativne industrije ili u Centar za mlade i slično. Osim toga, izvor sredstava nije samo gradski proračun, već i državni i županijski, kao i EU fondovi – objasnio je Preložnjak.

Bogdan Okreša Đurić, predsjednik Savjeta mladih Grada Varaždina, istaknuo je da je cilj ove kandidature osmisliti novi društveni model uključivanja mladih.

Definirana su četiri programska pravca. Prvi se odnosi na umrežavanje, i to na svim razinama, od kvartovske do nadnacionalne. Drugi se odnosi na osiguravanje prostora, ali ne samo fizički, kao primjerice Centar za mlade ili Centar kreativne industrije, već i na ono što je nazvano digitalnim prostorom. Treći je programski pravac razvoj kompetencija mladih, a četvrti se odnosi na izgradnju iskustva volontiranjem, samozapošljavanjem i zapošljavanjem. To pak dovodi do nove razine umrežavanja, iznio je viziju tima koji radi na kandidaturi Bogdan Okreša Đurić.

U prvome krugu Europski forum mladih, organizator dodjele titule Europska prijestolnica mladih, izabire pet gradova koji ulaze u drugi krug. Rezultati prvoga kruga trebali bi biti poznati krajem ožujka. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinski.rtl.hr ]