Zanimljivosti
OŠ BUDROVCI
Monografija o školi u Budrovcima
objavljeno: 23. siječnja 2018.

Monografija je rezultat jednogodišnjeg rada svih zaposlenika škole na čelu s uredništvom koje su činili Mato Katalenić kao autor, Igor Barišić i Vladimir Bićanić kao grafički urednici, Marija Rajci kao lektorica te Ivan Jukić i Katarina Kuric. Ona pokušava ocrtati njezin razvoj od statusa niže osnovne škole pri osnutku do suvremene poduzetničke škole, od težnje za osnovnim obrazovanjem seoskog puka do moderne škole 21. stoljeća, čije djelovanje nadilazi okvire školske zgrade i lokalne zajednice.

Osim generacijama koje su kroz škole prošle ili su trenutačno njezin dio, monografija je namijenjena učenicima i zaposlenicima koji će njezinim dijelom tek postati, a ponajprije svakoj Budrovčanki i Budrovčaninu koji istinski vole svoje selo i školu, koja je njegov neodvojivi dio. U njezinu nastanku crpljeni su izvori nastali u školi, ali i oni u Župnom uredu u Piškorevcima, Biskupijskom arhivu u Đakovu, u Središnjoj nadbiskupijskoj knjižnici u Đakovu te Hrvatskome školskom muzeju u Zagrebu. Među izvorima sigurno je najzanimljivija Spomenica škole, koja se kontinuirano vodi od 1883. godine, a od rujna 2017. godine, nakon gotovo pola stoljeća, vraćena je u posjed škole.

Uz autora Matu Katalenića o pripremanju i realizaciji monografije, njenom sadržaju i značenju kako za školu tako i za mjesto Budrovce te za daljnja istraživanja povijesti školstva i kulturnih događanja u mjestu govorili su ravnatelj Ivan Jukić, mr. sc. Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine i prof. Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika. Dijelove teksta iz monografije čitala je učenica Branka Mijić. Inače, monografija je tiskana u „ŠKOLSKOJ KNJIZI“ .

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je pjevački zbor Osnovne škole Budrovci pod ravnanjem nastavnika Glazbene kulture Tomislava Klasana, a pjevali su pjesme „Oj, Budrovci, selo moje” i „Jednom ćeš doći”, za koje je stihove i glazbu napisao učitelj Željko Vurm. [ IZ DRUGIH IZVORA | radio-djakovo.hr | Željko VURM | Fotografije: Željko Vurm ]