Školstvo u medijima
EISENHOWEROVA METODA U AKCIJI
Kojim zadatcima dati prednost kad je sve prioritet [2.]
objavljeno: 24. siječnja 2018.

Zato i pišem o ovoj strategiji upravljanja kao načinu reduciranja učiteljskog stresa. To je ista strategija koju koristim posljednjih 18 mjeseci, i to vrlo uspješno. Sada kad ste upoznati s teorijom, evo pet savjeta kako primijeniti strategiju u praksi.

1) ODABERITE MEDIJ ZA UPRAVLJANJE ZADATCIMA

  • Plutene ploče ili bijele ploče

Kao poduzetna osoba, postavila sam četiri male plutene ploče različitih boja (jedna ploča odnosno boja za svaku kategoriju) na koju ću objesiti svaki zadatak i ideju.

Ovi besplatni Eisenhowerovi planeri koje možete isprintati pomoći će vam pri sastavljanju matrice. Dostupni suu tri varijante, možete odabrati koja vam najviše odgovara.

  • Trello

Ako želite imati mogućnost razmišljanja u hodu, postoji nekoliko fantastičnih internetskih stranica i aplikacija koje su savršene za održavanje vašega kvadranta za hitne i važne zadatke.

Trello je sjajan za laptop i za mobitel. Pročitajte njihov blog  kako biste saznali kako koristiti Eisenhowerovu metodu ili skinite aplikaciju za iPhone ili Android. Unutar bloga se nalazi i video koji objašnjava kako koristiti ovu metodu, pogledajte video

 

  • Google Keep

Na bazi cloud tehnologije, ovaj alat praćenje zadataka čini mnogo lakšim. Gdje god se nalazili, Google Keep je fantastična alternativa za Trello koja se može sinkronizirati s vašim cjelokupnim Googleovim računom. Ako skinete aplikaciju za iPhone i Android, moći ćete dodavati misli i ideje na vaš popis gdje god krenete.

  • Sticky Notes [program za laptop ili računalo]

Ove male ljepotice sjajan su način za implementaciju Eisenhowerove metode na laptopu ili računalu. Postavljajući sticky note za svaku ploču [za svaku kategoriju u drugoj boji], možete izbrisati sve druge bilješke iz računala i grupirati zadatke prema hitnosti i važnosti.

Na PC računalu koristite program Sticky Notes, a na Macu na vašoj radnoj ploči možete pronaći Stickies.

2) POSTAVITE KVADRANTE

Dodijelite naslov svakoj ploči i mali podsjetnik o vrsti zadataka koji joj pripadaju. Možete koristiti našu grafiku kao vodič ili kreirati vlastiti popis za svaki kvadrant.

Naslovi koji su vam potrebni:

  • Hitno i važno
  • Nije hitno i važno
  • Hitno i nevažno
  • Nije hitno i nije važno.

3) RASPOREDITE ZADATKE U KVADRANTE

Sad je vrijeme da rasporedite svaki od vaših zadataka na odgovarajuću ploču, određujući njegovu hitnost i važnost. Zapamtite, neki zadatci mogu započeti u jednom kvadrantu i preseliti se u drugi kako mu se približava rok izvršenja [vidi pod korak 5 kako održati preciznost svakoga kvadranta].

4) RASPOREDITE ZADATKE PO TJEDNIMA

Nađite vremena na početku svakog tjedna kako biste rasporedili zadatke u svaki od vaših neaktivnih razdoblja ili rada kod kuće. Trebali biste početi uviđati kada i gdje ste u stanju trošiti vrijeme na zadatke koji vas vesele, one za osobni i profesionalni rast u kategoriji Nije hitno i važno.

5) ČISTITE SVOJE PLOČE NJEŽNO I FLEKSIBILNO

Zapamtite, nijedan sustav nije savršen, a ako ste slični meni popunit ćete ploču brže nego što ćete biti u stanju ispuniti zadatke!

Za ovu sezonu preporučujem da periodično provjeravate zadatke u vašim Eisenhowerovim kvadrantima. Nakon redovitog provjeravanja, uvidjet ćete da neki zadatci ili ideje za koje ste mislili da su iznimno važni uopće nisu važni.

Baš kao i prilikom svakog čišćenja, nevažno i nepotrebno prirodno će ispasti i naći se iza zadataka koji su zaista važni, a nakon što ih skinete s ploče nakon određenog vremena lakše ćete otpustiti ideju bez grižnje savjesti.

■ Dakle, što mislite?

Kao i svaka nova vještina, ova strategija upravljanja vremenom zahtijevat će vježbu. Baš kao što tražimo od učenika da budu blagi prema sebi kada učine korak unazad u procesu usvajanja nečeg novog, tako moramo biti blagi i prema sebi!

 ……………..

NAPOMENA: 

  • TeachStarter – izvor za učitelje i roditelje kojem je misija inspirirati i učiniti učenje zabavnijim, aktivnijim i učinkovitijim.
  • Izvor: teachstarter.com

 ……………..

EISENHOWEROV PRINCIP