Zanimljivosti
PETRINJCI U ORAHOVICI
„Tadijini” učenici na II. Zimskom radioamaterskom kampu
objavljeno: 25. siječnja 2018.

… OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje te njezine PŠ Mošćenica. Što su tijekom kampa imali priliku naučiti, izvijestio je njihov voditelj i mentor Zoran Krnjaić, mr. edu. fizike i politehnike. „Dolaskom u kamp i smještanjem učenici i mentori službeno su otvorili II. Zimski radioamaterski kamp u Orahovici. Nakon ručka u popodnevnim satima, uvodnim interaktivnim predavanjem polaznici kampa upoznati su s nastankom i poviješću radioamaterizma u svijetu i kod nas.

U „Maloj školi elektronike” polaznicima je predstavljen svijet elektronike i cjeloviti uvod u teoriju i praktične radove koje su pojedinačno i grupno polaznici izradili te na kraju praktično predstavili. Nakon „Male škole elektronike”, učenici su upoznati s amaterskom radiogoniometrijom koja se provodi na uobičajeni, ali i suvremeni način korištenjem GPS-a,  APRS-a i „Googlemaps” pozicioniranjem i tako stekli uvid u prednosti i nedostatke toga. Softverski definiran radio suvremeni je i napredni način komuniciranja te kao takav služi kao razvojni element digitalnih komunikacija. SDR je u ovom slučaju korišten i za pretraživanje radiosignala na Zemlji, ali i u svemiru.

Radioastronomija i radiometeorologija osnove su praktične primjene radioamaterskih znanja izvan standardnog okvira radioamaterizma te kao takve znanstvene discipline pružaju potpuno novi uvid u primjenu radiouređaja i u druge svrhe, a ne samo komunikacijske. Digitalne komunikacije kao interaktivna i praktična tema ujedinjuju dosadašnja interaktivna predavanja i radionice te na suvremen način polaznicima daju razumljivu i jasnu definiciju modernih komunikacijskih sustava.

Tečaj pružanja prve pomoći u organizaciji Hrvatskoga Crvenoga križa Osijek bio je dogovoreni nastavni sadržaj, potreban za praktičnu i pokaznu vježbu terenske nastave. Isti je realiziran u četiri dijela, pri čemu se posljednji integrira u praktičnu aktivnost.

Terenska nastava konačni je i očekivani cilj II. Zimskog radioamaterskog kampa. Za vrijeme provođenja terenske nastave ostvareni su svi ciljevi i zadatci, a učenici su i praktično primijenili naučeno gradivo iz pružanja prve pomoći te radiokomunikacija.

Polaznici kampa dobili su potvrdu Hrvatskoga Crvenoga križa Osijek o uspješno provedenom tečaju pružanja prve pomoći kao i od Hrvatskoga radioamaterskoga saveza o sudjelovanju uz prethodno navedene teme i aktivnosti” – izvijestio je Krnjaić. Dodajmo da su u Orahovicu mogli putovati učenici koji su izrazili želju za sudjelovanjem u radu kampa, a zanimljivo je da su podjednak interes za radioamaterstvo pokazali i dječaci i djevojčice. Boravak u kampu bio je besplatan. [ IZ DRUGIH MEDIJA | portal53.hr ]