Savjeti stručnjaka
NA REDU JE ODLUKA
Što napraviti kada prijatelji ne razumiju vaš učiteljski posao?
objavljeno: 26. siječnja 2018.

Stoga, što napraviti kada se naši prijatelji ili voljeni osjećaju zanemareno, ili kada su ljuti zbog naše nedostupnosti nakon završetka radnog dana, ili zbog našeg nedostatka energije?

Nedavno nam je naš čitatelj poslao pitanje: „Kao učitelji, nosimo se s izazovima i radimo kompromise po cijeli dan, svakog dana. Kako se nositi s tim kada vaši prijatelji ne razumiju da ti izazovi i kompromisi ponekad imaju prioritet pred našim osobnim životima? Poučavanje nije posao u kojem odradite svoju smjenu i idete kući. Imam dojam da je nastavnička profesija potpuno pogrešno shvaćena u javnosti.”

NAŠI SU ČITATELJI ODNOSNO UČITELJI REAGIRALI I PONUDILI OVE RIJEČI MUDROSTI:

■ DAJTE SVOJIM PRIJATELJIMA PRILIKU DA ČUJU VAŠU STRANU PRIČE

Rebecca Bolton predlaže da pokrenete iskreni dijalog s prijateljima kako biste im pomogli da shvate vašu poziciju i pružili priliku da vam daju podršku. Lindsey Steele se slaže: „Zamolite svoje prijatelje da saslušaju vaše probleme bez savjeta ili negativnosti. Najbolji će vas prijatelji samo slušati kada ih to zatražite.”

Još jedna stvar koju možete napraviti jest da poslušate savjet Kathleen Morlan. Ona je nekad vodila dnevnik o tome kako izgleda dan u životu jedne učiteljice, popisujući svoje aktivnosti, koje bi zatim podijelila s prijateljicom. „Njezina je prva reakcija bila: ‘Toliko si dugo čekala da odeš na wc?!’ A potom je izjavila: ‘Učitelji su glumci koji nakon svakoga školskoga sata dobivaju novi scenarij’”, rekla je Morlan.

Ili još bolje, pozovite svoje prijatelje da dođu u vašu učionicu na jedan dan kao volonteri. Nema ništa učinkovitijega za poticanje suosjećanja od toga da „stanete u tuđe cipele”. Jednom kad drugi osjete energiju učionice, kad vide koliko zahtjeva učenici imaju iz minute u minutu i kada budu promatrali kako pronalazite ravnotežu u tom radnom opterećenju, možda će tada konačno shvatiti.

■ BUDITE IZBIRLJIVI KADA SU VAŠI PRIJATELJI U PITANJU

„Ja imam odlične prijatelje”, kaže Sarah Mattie. „Oni koji se ne mogu nositi s time što nisam uvijek dostupna jednostavno prestanu biti dio mog života. Nije razumno očekivati od ljudi da vam uvijek budu na raspolaganju.

Dakako, kad je prijatelj u krizi, tada ostavljam sve. To se podrazumijeva. Ali ako se prijatelj žali na mene, jer ne želim ići s njime na koncert u srijedu u 22 sata i odbija shvatiti zašto, tada to nije netko koga trebam u svom životu.”

■ PONOVNO POSTAVITE SVOJE GRANICE

„Ako prijatelji nisu voljni shvatiti vaš položaj, tada je vrijeme da prilagodite odnosno ponovno postavite svoje granice, a to može značiti da ćete to prijateljstvo okončati ili barem smanjiti njegov intenzitet”, kaže Zoe W. Neki vam prijatelji trebaju možda samo za vrijeme zimskih, proljetnih odnosno ljetnih praznika.

■ PRILAGODITE SVOJE PRIORITETE

Naposljetku, možda trebate malo zaviriti u sebe da biste pronašli odgovor. Moguće je da vam vaš prijatelj zaista nudi neki vrijedan savjet ili drukčiji pogled na situaciju. Ako uložite sve što imate u svoj posao, neće vam ništa ostati za vas same – uključujući i važne odnose s drugima, koji su nam svima potrebni. A ako vam ništa nije ostalo, tada ćete sagorjeti prije nego što uopće krenete.

Ako je to slučaj, prihvatite savjet Jamesa Leathermana, koji kaže: „Radite da biste živjeli, a ne obrnuto. Svojim učenicima dajte sto posto dok ste u razredu i zatim ostavite svoj posao u školi kada odlazite kući.” Samo vi možete odrediti pravu ravnotežu između prijatelja i posla, a koja ima smisla za vas život.

Koje savjete imate za učitelje kada prijatelji ne razumiju njihov posao? Podijelite svoje misli s nama u komentarima ispod teksta.

……………………..

NAPOMENA:

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com