PRIRUČNIK PODRAVSKIH UČITELJICA IDE U ŠKOLE DILJEM HRVATSKE

„Promjena” za promjene

petak, 26. siječnja 2018.

Priručnik pod nazivom Promjena upućen je na adrese 62 škole u Hrvatskoj, a učenici će iz njega moći naučiti kako se ponašati kada se nađu u interakciji s vršnjacima ili osobama koje imaju neki oblik invaliditeta.

„Promjena” za promjene

Radi se o potpuno volonterskom projektu koji su u svoje slobodno vrijeme i bez naknade napravile učiteljice iz Podravine Helena Kušenić, Branka Stančin-Levanček, Jasmina Markić, Adela Jadan, Lovorka Ivanković i Renata Glavica. Njegovu je vrijednost prepoznala Agencija za odgoj i obrazovanje te je on postao odobreno pomoćno nastavno sredstvo za sve učitelje u osnovnim školama.

Kao što je istaknula predsjednica Udruge Bolje sutra, velika je čast što je priručnik dobio takav status i korak je dalje u senzibiliziranju građanstva za osobe s invaliditetom.

Najvažniji nam je rad s djecom, jer će ona biti nositelji našeg društva jednoga dana. Želja nam je da u tom društvu nema stereotipa i predrasuda prema osobama s invaliditetom – poželjela je Marija Mraz.

Priručnik je tiskan u 200 primjeraka, a sadrži razne vježbe, aktivnosti, zadatke, igre i ostale materijale koje učitelji mogu iskoristiti u nastavi kako bi učenicima pokazali kako se ponašati u odnosu s osobama s invaliditetom. Ta je ideja sinula Renati Glavici kada se kao učiteljica susrela s učenicom u kolicima i shvatila da nema materijale kojima bi mogla pomoći i sebi i učenicima.

Ideja je nastala iz potrebe, jer su se prosvjetni djelatnici našli pred zidom. Počelo je nedostajati materijala za situacije u kojima susrećemo osobe s invaliditetom i uz koje bismo znali kako im pomoći. I sama sam se u razredu osjećala bespomoćnom kada sam imala djevojčicu u kolicima. Počela sam surađivati s Udrugom Bolje sutra koja mi je pomogla i vodila me kroz to iskustvo. Željela sam to podijeliti s ljudima, ostaviti pisani trag za buduće generacije, ali i potaknuti sve nas da budemo još bolji. Djeca su sve više senzibilizirana, s Udrugom već 15 godina održavamo razne radionice za njih i vjerujem da im mijenjamo svijest o osobama s invaliditetom – uvjerena je Renata Glavica.

Jedna od recenzentica priručnika bila je i ravnateljica OŠ Đuro Ester u Koprivnici Sanja Prelogović, koja je pojasnila da je priručnik rađen na temeljima građanskog odgoja i time prikladan za međupredmetno korištenje poput sata razrednika ili izvanučionične nastave.

Biti različit veliko je bogatstvo. Ovaj priručnik pokazuje da se možemo nadopunjavati, vjerujem da je ovo samo početak rada naših učiteljica te da će dati veliki doprinos u ovom području. To je odgoj za život, djeca uče stavove o osobama s invaliditetom, a kroz igru i razne sadržaje mogu obraditi cijelu nastavnu jedinicu – rekla je ravnateljica.

Jedan od izazova bio je naći financijsku potporu za tiskanje priručnika, a nakon kucanja na mnoga vrata otvorila su se ona Verice Rupčić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Koprivničko-križevačkoj županiji, koja često surađuje s Udrugom Bolje sutra na njihovim projektima i nije dvojila o tome treba li im pomoći i s ovom idejom.

Uvijek kažem – što se hoće, to se i može. Svi moramo pridonijeti promjenama, koliko god možemo, u bilo kojem segmentu društva. Agencija je prepoznala koliko je vrijedan i potreban ovaj priručnik. Otkad sam ja na čelu Povjerenstva, nikada nikoga nismo odbili, uvijek smo pronašli način, a tako će biti i ubuduće – obećala je Verica Rupčić.

Priručnik će sigurno dobiti i nastavak, a aktualni je dostupan i u elektroničkom obliku na stranicama Udruge Bolje sutra. [ IZ DRUGIH MEDIJA | epodravina.hr ]  

 

Vezani članci
Školski portal: Djeca otuđena zbog previše digitalne tehnologije

Djeca otuđena zbog previše digitalne tehnologije

Prolazim hodnikom škole, pogledam u neke učionice. Učenici ne žele…

Školski portal: Obilježili Dan frankofonije

Obilježili Dan frankofonije

Tim povodom izveli su igrokaz „La Confusion Historique” odnosno na…

Školski portal: Radionica „Izazovi pomoćnika u nastavi”

Radionica „Izazovi pomoćnika u nastavi”

Na radionici su sudjelovali pomoćnici u nastavi iz Osnovne škole…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Rođendani, rođendani….

Rođendani, rođendani….

… od papira s ispisanim datumom…

Školski portal: Teslin dan u Drnju

Teslin dan u Drnju

Jedna je od projektnih aktivnosti SLAM-a…

Školski portal: Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Izvrsna suradnja rezultirala uspješnim međunarodnim projektom

Projekt je počeo prvim danom jeseni…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…