Iz školskog svijeta
NOĆ MUZEJA 2018.
Tema ovogodišnje Noći – Muzeji i sport
objavljeno: 26. siječnja 2018.

Tema ovogodišnje Noći muzeja jest Muzeji i sport, a sama manifestacija održava se pod geslom Noć muzeja 2018. – Uvijek bolja! 

Tema sporta idealna je podloga za realizaciju različitih kulturnih projekata, posebno popratnih sadržaja ovogodišnje Noći muzeja, čiji je glavni cilj razvijanje što jasnije percepcije sporta.

……………………

ŠKOLSKA KNJIGA ZA VAS

Samo danas, 26. svibnja kupite na posebnom popustu zanimljiv vodič AVANTURA U MUZEJIMA i odaberite svoje favorite u Noć muzeja za avanturu ovog vikenda.

……………………

Dubravka Osrečki Jakelić, organizatorica Noći muzeja, naglasila je na konferenciji za medije da je nakon 13 godina međusobnog druženja Noći muzeja i publike sada Noć muzeja postala svojevrsna konstanta, jer već godinama u manifestaciji sudjeluje više od 100 gradova i općina i više od 200 sudionika te da sudionici manifestacije odavno nisu samo muzeji, već se popisu sudionika pridružuju i vrtići, škole, obrazovne ustanove, akademije i sl. Noć muzeja zapravo je manifestacija koja na pijedestal stavlja muzejske vrijednosti.

Ovogodišnjom se temom željelo podržati sport kao aktivnost koja još uvijek nije dobila svoj stalni postav, iako imamo muzej posvećen sportu. Dosad je sport bio na marginama muzejskih tema te je želja organizatora da se to promijeni.

Vesna Jurić Bulatović, voditeljica manifestacije Noći muzeja, naglasila je široki društveni aspekt sporta i istaknula ga kao dio naše kulture življenja. Ovogodišnja tema apostrofira sportsku baštinu, zbirke i stalne postave vezane uz sport.

Poseban partner ovogodišnje Noći muzeja je Hrvatski športski muzej, a ravnateljica Danira Bilić naglasila je kako je sport velika pokretačka snaga koja okuplja mnoštvo ljudi i briše razlike među njima. Hrvatski športski muzej u Noći muzeja priprema izložbu „Hrvatski sokol” posvećenu 140. godišnjici tiskanja prvog sportskog časopisa „Sokol” i 135 godina od izgradnje dvorane Hrvatskog sokola, koja je do danas sačuvala svoju originalnu funkciju. Noć muzeja danas je na 40 lokacija samo u glavnome gradu, a u prilogu je nova brošura NOĆ MUZEJA 2018. – UVIJEK BOLJA! u kojoj pročitajte više o svim detaljima 13. manifestacije Noć muzeja. [ IZ DRUGIH IZVORA | hrmud.hr ]