Zanimljivosti
GIMNAZIJA POŽEGA > ZA ZNANOST NEMA LOVE
Rezultati zlatni, a moraju „žicati” za odlazak na međunarodno natjecanje
objavljeno: 26. siječnja 2018.

… s mentoricom, profesoricom Magdalenom Srdarević. Od ukupno 12 natjecatelja, Marko Šarić osvojio je četvrto mjesto i tako prošao među šest učenika koji će predstavljati hrvatsku reprezentaciju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u srpnju u Gruziji. Nešto više o tome rekli su nam Marko i mentorica, profesorica Srdarević.

„Natjecanje Turnir mladih prirodoslovaca održava se četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj. Istraživački centar mladih ponudi 17 problema iz fizike, matematike, informatike, kemije i biologije. Učenici izaberu neki od ponuđenih problema te pišu znanstvenoistraživački rad. Mi taj rad šaljemo Istraživačkom centru mladih u Zagreb, oni to pregledaju i na temelju svih dobivenih radova pozovu određeni broj učenika na državni turnir. Ove ih je godine pozvano dvanaest. Na turniru moraju predstaviti svoj rad, uvjeriti suce i ostale natjecatelje da su oni to stvarno radili i da razumiju problem. Odgovaraju na pitanja sudaca i drugih natjecatelja, isto tako postavljaju pitanja drugim natjecateljima. Na temelju svega toga izabere se šesteročlana ekipa koja putuje na međunarodni turnir, ovaj put u Gruziju”, pobliže je objasnila Srdarević.

Marko i Iva predstavili su svoj istraživački rad, zatim odgovarali na pitanja sudaca i protivnika te oponirali drugom natjecatelju na njegov rad. Kao uvod u sam turnir pisali su kratak test iz područja prirodoslovlja.  

„Bilo je jako puno posla, no istraživački rad, izrada prezentacije i obrada rezultata vrlo su zanimljivi. Problem sam rješavao mjesec i pol dana. Moj je problem bio Buffonova igla, što je procjena konstante pi Buffonovom metodom, odnosno bacanjem štapića na horizontalnu površinu na koju su nacrtane linije jednakog razmaka. Provjerio sam koji bi parametri mogli utjecati na dobru procjenu broja pi. Postavio sam tri hipoteze koje sam provjerio. Od te tri, jedna nije bila točna. Na turniru svaki učenik održi prezentaciju, a nakon toga dobiva oponenta koji mu postavlja pitanja. Cilj je oponenta navesti svog protivnika na tanak led, odnosno postavljati mu sve kompliciranija pitanja na koja će sve teže biti dati odgovor. Mislim da sam se dobro snašao i kod pitanja oponenta i kod pitanja sudaca, što je uostalom pokazao i rezultat koji sam polučio”, ispričao je Marko. Od ukupno 12 natjecatelja, Marko Šarić osvojio je četvrto mjesto i tako prošao među šest učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u srpnju u Gruziji. Do tada mora istražiti još dva zadana problema.

Natjecanje nastavlja na engleskom jeziku, bez profesorice i mentorice Srdarević, jer zbog nedostatka novčanih sredstava putuju dva predstavnika Istraživačkog centra mladih sa šesteročlanom ekipom učenika.

„Istraživački centar mladih neprofitna je organizacija, odnosno udruga koja je tek ove godine dobila nešto državnih novčanih sredstava iz proračuna Ministarstva tako da se sredstva za odlazak u Gruziju prikupljaju na sve moguće načine. Ovim putem također pozivam naše gradove da pomognu kao što su to učinili i prošle godine kada su Grad Požega, Grad Pleternica i Požeško-slavonska županija donirali učenicima dio sredstava za odlazak u Kinu, odnosno Iran. Kao mentorica sam iznimno sretna i ponosna što požeška Gimnazija već četvrtu godinu zaredom ima svog predstavnika u hrvatskoj reprezentaciji. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Beogradu i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, a prošle godine učenica Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini. Nadam se da će sad ciklus krenuti od početka pa će Marko osvojiti opet zlatnu medalju”, zaključila je Srdarević. [ IZ DRUGIH IZVORA | slavonski.hr  ]