Zanimljivosti
OPATIJA: NAJAVA KONFERENCIJE EUROCHILD
„Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!”
objavljeno: 29. siječnja 2018.

… koja će okupiti velik broj europskih stručnjaka iz područja dječjih prava i dječje participacije. Konferencija će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te se očekuju dolasci visokopozicioniranih dužnosnika iz gotovo svih europskih zemalja.  

Osim odraslih, na konferenciji će sudjelovati i dječje delegacije iz cijele Europe, a očekuje se oko 500 sudionika, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u Centru Gervais u Opatiji.

Na konferenciji su govorili Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije, Sanja Škorić, tajnica Društva „Naša djeca” Opatija, Jana Hainsworth, glavna tajnica organizacije Eurochild iz Bruxellesa, Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj iz Zagreba, i Petra Deranja, dječja gradonačelnica Opatije.

Gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je zadovoljstvo što se ova važna europska konferencija održava u Opatiji – gradu prijatelju djece, koji ovu počasnu i obvezujuću titulu nosi od 2005. godine.

– Možemo se pohvaliti s mnogo igrališta u našem gradu, dječjom plažom, sportskom dvoranom, besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce i srednjoškolce, stručnim službama koje čine logoped, pedagog, socijalni pedagog, rehabilitator, psiholog u ustanovama za djecu, osiguranjem novčanih sredstava za rad sportskih klubova i udruga za djecu, besplatnim liječničkim pregledima za naše male sportaše, osiguranjem standarda za našu djecu s teškoćama u razvoju, izgradnjom novoga dječjega vrtića i još mnogo toga. S ponosom ističemo rad našega dječjega gradskoga vijeća i naših dječjih foruma. Dobrobit djece na prvom je mjestu nama odraslima u gradu. Djecu slušamo, uvažavamo i zajedno gradimo grad na dobrobit svih građana – kazao je gradonačelnik Dujmić.

Tajnica Društva „Naša djeca” Opatija Sanja Škorić najavila je održavanje europske konferencije Eurochild u Opatiji u listopadu te predstavila rad Društva „Naša djeca” Opatija, suorganizatora konferencije.

O značaju konferencije i organizaciji govorila je glavna tajnica organizacije Eurochild iz Bruxellesa Jana Hainsworth, koja je naglasila kako su u organizaciju uključena i djeca, od odabira naslova, pa do izrade programa i sudjelovanja u radu.

Smatramo da je ostvarivanje prava svakog djeteta da sudjeluje u odlukama koje se tiču ​​njih samih važan dio izgradnje bolje Europe. Ako odrasli slušaju djecu, ona odrastaju osjećajući da su važna. Na ovoj konferenciji pokazat ćemo konkretne primjere kako djeca sudjeluju u donošenju odluka na različitim razinama društva. Obilježit ćemo i dugogodišnje iskustvo dječje participacije u Hrvatskoj 14. Susretima dječjih vijeća Hrvatske u organizaciji Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske koja će se odvijati paralelno uz konferenciju. Na konferenciji ćemo predstaviti i rezultate istraživanja provedenih u suradnji s UNICEF-om, kao i bogata iskustva 130 članica Eurochilda koje djeluju u 33 europske zemlje. Konferencija će biti poduprta zbirkom istraživačkih dokaza o tome zašto je sudjelovanje djece važno i kako djeluje u praksi. Organizirat ćemo radionice na kojima će praktičari, kreatori politike, istraživači i djeca moći sama razmijeniti svoja iskustva. Osnovali smo savjetodavnu grupu mladih koja uključuje deset mladih savjetnika iz devet europskih zemalja i oni će se u srpnju susresti u Opatiji kako bi razradili konačne detalje konferencije – kazala je Hainsworth te zahvalila Gradu Opatiji i Društvu „Naša djeca” na domaćinstvu konferencije te UNICEF-u Hrvatska na podršci.

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić istaknula je da UNICEF podržava i ulaže veliki trud u održavanje ove važne konferencije, dodajući:

– Obrazovanje, zdravlje, razvoj, zaštita i dobrobit svih djevojčica i dječaka, a posebno onih iz najranjivijih skupina kao što su djeca s teškoćama u razvoju, djeca u riziku od siromaštva, romska djeca, djeca žrtve i svjedoci nasilja, djeca u sukobu sa zakonom, djeca migranti i izbjeglice i djeca u institucijama, duboko su u srcu UNICEF-ova djelovanja. Izazovi s kojima se ta djeca suočavaju brojni su i često nimalo laki. Međutim, u UNICEF-u vjerujemo da bi ti izazovi bili nešto manji da se glas djece glasnije čuje. Konferenciju kojoj ćemo imati čast prisustvovati stoga vidim kao jednu od tih prilika da djecu u Hrvatskoj snažnije uključimo u razgovor o tome što za njih, ali i uz njih možemo učiniti bolje. Ona je i prilika za povezivanje i učenje o dobrim iskustvima diljem Hrvatske i Europe.

Dječja gradonačelnica Opatije Petra Deranja pozdravila je prisutne u ime djece i mladih te izrazila zadovoljstvo što su dobili priliku pokazati kako djeca u Opatiji žive i odrastaju planirajući i gradeći budućnost ravnopravno s odraslima.

Dječja gradonačelnica i gradonačelnik Dujmić potpisali su povodom 25 godina usvajanja Konvenciji UN-a o pravima djeteta Svečanu izjavu u kojoj stoji da je Opatija grad u kojem djeca i mladi ljudi odrastaju sretni, zdravi i sa samopouzdanjem i u kojem ih se poštuje kao punopravne osobe te grad u kojem prava i interesi djece zauzimaju središnje mjesto u donošenju i provođenju politika našega grada, prepoznavši u djeci vrijednog i važnog partnera s kojim organizira sadržaje kojima se obogaćuje život djece u Opatiji. [ IZ DRUGIH IZVORA | opatija.hr ]