Jučer-danas-sutra
OVE IGRE SU KORISNE, JER ZAHTIJEVAJU PAMĆENJE, POKRET I AKCIJU
Glazbene i ritamske igre za održavanje koncentracije učenika
objavljeno: 2. veljače 2018.

Ove igre pak ne moraju biti ograničene na učionicu glazbenog odgoja. Sve se temelje na izvedbi, što znači da nijedna ne zahtijeva sjedenje s olovkom u ruci. One su aktivne, zabavne i angažirajuće!

  • OTROVNI RITAM

U ovoj igri vi plješćete u određenom ritmu koji postaje „otrovni ritam”. Učenici ga moraju zapamtiti. Zatim plješćete na različite druge načine i oni vas oponašaju. U bilo kojem trenutku možete zapljeskati „otrovnim ritmom”. Tko god ponovi ritam, mora sjesti.

Ovo je izvrsna igra za brbljavi razred. Ako su učenici previše glasni, odigrajte „otrovni ritam” tri puta. Prestat će razgovarati kako bi čuli ritam i zaigrali igru. S obzirom na to da zahtijeva prepoznavanje obrasca, igra će trebati njihovu punu pozornost.

  • DRŽI RITAM

Posjednite učenike u krug. Svatko drži desni dlan iznad lijeve ruke svog susjeda. Igru počinje jedan igrač desnom rukom tapšući lijevu ruku kolege sa svoje desne strane. Nakon što je vaša ruka potapšana, ponavljate isti ritam na ruci svog susjeda, i tako u krug. Svi se pritom moraju potruditi očuvati ritam. Možete i pjevati pjesmu tijekom igre kako biste lakše održali ritam. Ako netko zabrlja, izlazi iz kruga i pomaže u pjevanju. Kako se krug smanjuje, vi pjevate sve brže sa svakim novim ispadanjem, sve dok ne ostane jedan igrač, koji je pobjednik.

  • GLAZBENI KIPOVI

Ako tražite igru koja omogućuje učenicima da se kreću, isprobajte „glazbene kipove”. Dok svira glazba, djeca plešu po učionici ili na mjestu. Svaki put kad zaustavite glazbu, oni se moraju „zamrznuti” i ostati u toj pozi. Ako se pomaknu, moraju sjesti i čekati sljedeći krug igre.

Sve su ove igre korisne, jer zahtijevaju pamćenje, pokret i akciju, zbog čega su učenici duže usredotočeni i uključeni. Bilo da želite pridobiti njihovu pažnju ili napraviti pauzu od učenja, pokušajte neku od ovih igara, vaši će ih učenici obožavati!

………………

NAPOMENA

  • NeaToday.org – National Education Association iz Washingtona svakodnevno donosi najnovije vijesti iz svijeta obrazovanja.
  • neatoday.org
  • Photo by Larisa Birta on Unsplash