Jučer-danas-sutra
HAKOM U OSNOVNE ŠKOLE POSLAO BROŠURU O ZAŠTITI DJECE I MLADIH NA INTERNETU
„Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona”
objavljeno: 31. siječnja 2018.

… kako bi se podijelile učenicima petih razreda na Dan sigurnijeg interneta 6. veljače. Brošura pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona” sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ova programa informiranja djece i roditelja koji se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Program je osmišljen tako da se svake godine čitavoj generaciji učenika petog razreda dostavi dovoljna količina otisnutih primjeraka u škole, a učenici ih potom mogu odnijeti u svoje domove i zajedno s roditeljima odvojiti malo vremena za razgovor o temama iz brošure. Predstavljanje ovog, drugog izdanja HAKOM-ove brošure bit će prigodom Dana sigurnijeg interneta.
Brošura za školsku godinu 2017./2018. sadržajno je nadopunjena u odnosu na prethodnu brošuru i prilagođena je trenutačnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija i trendovima korištenja društvenih mreža, a sadrži i upute o sigurnosti na internetu, pravila ponašanja u virtualnom svijetu i upute o sprječavanju cyberbullinga, virtualnog zlostavljanja.

Brošura sadrži korisne savjete i za roditelje, ali i rezultate prvoga nacionalnoga komparativnoga istraživanja o sigurnosti djece na internetu, koje je tijekom rujna i listopada prošle godine provedeno u sklopu projekta EU Kids Online. Istraživanje je obuhvatilo 1000 djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje odnosno skrbnike. Fokus istraživanja bio je na prednostima i rizicima korištenja interneta, s ciljem utvrđivanja razine korištenja interneta ovisno o dobi i socioekonomskim obilježjima djece, kako bi se dao bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti djece od ugroza na internetu.
HAKOM-ova brošura u pdf-formatu dostupna je OVDJE. [ IZ DRUGIH IZVORA | hakom