Zanimljivosti
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
Prijam za goste iz Španjolske, Italije, Grčke, Poljske i Portugala
objavljeno: 1. veljače 2018.

Gospodarska je škola lanjskog rujna potpisala sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Atrévete a emprender”, što u prijevodu znači „Odvaži se uključiti u poduzetništvo”, u okviru programa Erasmus+.

Taj će se projekt realizirati u suradnji s partnerskim školama iz Španjolske, Italije, Grčke, Poljske i Portugala, pa je Županijsku palaču posjetilo ukupno 35 učenika i profesora. Ukupna je vrijednost projekta 120 000 eura, a provodit će se dvije godine. Sudionike projekta u ime Varaždinske županije primili su zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat.

Renata Mađarić, voditeljica projekta iz Gospodarske škole Varaždin, naglasila je kako je jedan od ciljeva projekta razviti poduzetničke vještine učenika za bolju konkurentnost na globalnom tržištu rada različitim aktivnostima projekata. Program ove razmjene obuhvaća razna predavanja i radionice mladih poduzetnika, posjet uspješnim tvrtkama, predstavljanje nastavnog predmeta Vježbenička tvrtka, internetske trgovine Gospodarske škole, učeničke zadruge Sunce, turističkih potencijala regije, predstavljanje centara izvrsnosti te mnoge druge aktivnosti.

O centrima izvrsnosti i o velikim uspjesima u obrazovanju Varaždinske županije, od ranog uvođenja informatike, uvođenja jednosmjenske nastave i besplatnom prijevozu srednjoškolaca, govorio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

– Varaždinska županija odredila je ulaganje u obrazovanje kao svoj prioritet, pa se i najveći dio financijskih sredstava iz izvornog dijela proračuna izdvaja upravo za obrazovanje. Veliku pažnju poklanjamo nadarenim učenicima te podupiremo njihov rad u centrima izvrsnosti. Trenutačno djeluje deset centara izvrsnosti: iz matematike, fizike, informatike, hrvatskog jezika, biologije, kemije, poduzetništva, novih tehnologija, komunikacija te rukometa. Jedan od centara izvrsnosti djeluje i pri Gospodarskoj školi Varaždin, a to je Centar izvrsnosti iz poduzetništva. U ime Varaždinske županije i u svoje osobno želim vam uspješan rad i boravak u našoj županiji, a nadam se da ćete naći vremena za obilazak i razgledavanje naših kulturnih znamenitosti – rekao je zamjenik Paljak. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]