Zanimljivosti
STEM OBRAZOVANJE I NOVE TEHNOLOGIJE
Održan robotički kamp koji potiče regionalni razvoj
objavljeno: 1. veljače 2018.

Projekt „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja”podrazumijeva tri obrazovna ciklusa u trajanju od šest mjeseci. Izabrane škole sa svojim će timovima [jedan nastavnik i dva učenika] imati prilike s najboljim stručnjacima iz Hrvatske, Srbije, EU-a i SAD-a proći seminare i online edukacije iz područja programiranja, robotike, inovativne nastave, kao i drugih tema vezanih za STEM.

Prvi takav seminar održan je u Istraživačkoj stanici Petnica, gdje su na seminaru već prvi dan radili radionice „Minecraft” – uvod u algoritamsko razmišljanje i timski rad. Predavač Gavrilo ANDRIĆ [APE.Robotics] održao je predavanje „Kako napraviti svog robota”.

Drug i treći dan kampa bio je posvećen Lego robotici – blokovsko programiranje kao idući korak u razvoju algoritamskog razmišljanja. Svaki su dan uz sadržaje za učenike organizirani i seminari za profesore. Također im je Tanja MLADENOVIĆ iz Startit Centra Beograd pričala o tome kako pokrenuti vlastitu tvrtku. Četvrti je dan bio posvećen Arduino robotici, a održano je i predstavljanje projekata Kragujevačke gimnazije. Zadnji su dan učenici dobili svoje STEMI robote koje su ponijeli te su im Luka Fućek i Antun Vukičević iz STEMI tvrtke pokazali kako sastaviti robota, pokrenuti ga te im dali početne zadatke za nastavak rada u školama. Nakon svega počinju aktivnosti unutar samih škola te online faza učenja i realizacije znanstvenih projekata. Svaka je škola dobila svoj paket za robotiku s kojim će moći unaprijediti nastavu i izvannastavne aktivnosti. Završni seminar održat će se u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku od 25. do 30. lipnja 2018. godine.

…………..

Maja Mačinko Kovač