Zanimljivosti
OD NJEGA SE IMA ŠTO NAUČITI
Deset lekcija Alberta Einsteina o učenju
objavljeno: 2. veljače 2018.

Velikim dijelom to je i zbog značaja koji je njegov rad imao za razvijanje nuklearne energije. Ali u Einsteinovu slučaju, imali smo više od pola stoljeća da „probavimo” njegov rad, utjecaj i da iz svega toga izvučemo neke lekcije.

Američki prirodoslovni muzej objašnjava da je utjecaj Einsteinova rada na razvijanje atomske bombe prenapuhan.

„Iako nikada nije izravno radio na atomskoj bombi, Einsteina se često pogrešno povezuje s pojavom nuklearnog oružja. Njegova poznata formula E=mc2objašnjava energiju koja nastaje tijekom eksplozije atomske bombe, ali ne objašnjava kako izgraditi samu bombu. Einstein je često podsjećao ljude: „Ja sebe ne smatram ocem oslobađanja atomske energije. Moj je udio u svemu tome bio prilično neizravan.”

Ipak, od Einsteina se često tražilo da objasni svoju ulogu, kao onaj put kada ga je urednik jednoga japanskoga časopisa upitao zašto je surađivao u proizvodnji atomskih bombi kada je znao kolika je njihova destruktivna moć.

Einsteinov je odgovor uvijek bio isti – njegov je jedini udio u svemu tome bio taj da je pisao predsjedniku Rooseveltu predlažući mu da bi SAD trebao istražiti atomsko naoružanje prije nego što Nijemci shvate kako iskoristiti ovu smrtonosnu tehnologiju. Einstein je kasnije požalio čak i to.

U razgovoru za časopis Newsweek Einstein je rekao: „Da sam znao da Nijemci neće uspjeti u razvijanju atomske bombe, ne bih ništa učinio.”

Einsteinov čudesan intelektualni kapacitet u kombinaciji s povijesnim kontekstom njegova rada čine proučavanje načina na koji je pristupao učenju – i primjenu svog učenja – jedinstveno informativnim.

DESET LEKCIJA ALBERTA EINSTEINA O UČENJU

■ Razumjeti značaj svog rada.

■ Znanje nije odredište, ono je proces.

■ Poniznost je način razmišljanja koji vodi do otkrića.

■ Znanost se ne može odvojiti od njezine primjene.

■ U učenju ne postoji neuspjeh, ali on može postojati u odbijanju da zaboravimo naučeno.

■ Slušajte više nešto što govorite.

■ Uspoređujte.

■ Neprekidno propitkivanje i ljubav prema nečemu mogu promijeniti svijet.

■ Znanje počinje i završava živim bićima.

■ Mašta i stvaralački kapacitet vrste su znanja.

……………………

NAPOMENA:

  • TeachThought je portal posvećen podržavanju i obrazovanju edukatora te razvijanju poučavanja u 21. stoljeću. Primarno prenosi teme vezane uz istraživanje novih modela poučavanja i uloge igre u učenju te pomaže edukatorima da usavrše vlastiti zanat u učionicama današnjice.
  • Izvor: teachthought.com