Školstvo u medijima
PRIRODOSLOVNA TEHNIČKA ŠKOLA SPLIT
Omišanin Ante Kuvačić najbolji je srednjoškolac prevoditelj u Hrvatskoj!
objavljeno: 6. veljače 2018.

Europska komisija objavila je rezultate natjecanja u kojem je sudjelovalo 3348 srednjoškolaca iz cijele Europske unije. U Hrvatskoj se natjecalo 50 učenika iz 11 škola, a nagrade će 10. travnja u Bruxellesu dobiti 28 najboljih, iz svake članice po jedan.

Kada me profesorica nazvala, vidio sam nepoznat broj i razmišljao sam hoću li se uopće javiti. Prva mi je reakcija bila: „Je li to ozbiljno?!” Bio sam skoro i zaboravio na to natjecanje, nisam znao ni kada dolaze rezultati i to me ugodno iznenadilo, a još se više iznenadila moja majka. U početku sam se malo čudno osjećao, ali dan kasnije slegle su se emocije i tek sada sam shvatio što sam napravio – kazao nam je Ante, koji je prevodio tekst povodom 60. obljetnice osnutka EU-a.

Trebalo je što uvjerljivije prevesti svoj tekst, ali svaki jezik ima svoj duh i ne možemo sve doslovno prevesti s engleskog na hrvatski. Morao sam raditi neke izmjene, ali je važan bio kontekst. Najdalje što sam dogurao jest državno natjecanje iz geografije, ali ipak mislim da je ovo dosad moje najveće dostignuće. To je put u Bruxelles, najbolji sam u Hrvatskoj, među 28 najboljih u Europskoj uniji – ističe on.

Opisuje da se za Prirodoslovnu gimnaziju odlučio jer ga zanimaju predmeti poput kemije, matematike, biologije i fizike. Iako je talentiran i u drugim predmetima, još nije odlučio što bi volio studirati.

Svaki dan mislim da ću nešto drugo studirati, nisam se još odlučio, ima do tada još godina i pol dana. Nadam se samo da ću raditi nešto u čemu ću uživati, a jezici su u konkurenciji – dodao je Ante.

Ponosna je na njega i profesorica Renata Mihaljević, koja ga je u grupi od pet učenika pripremala za natjecanje. Ona školu prijavljuje svake godine od 2014., ovo je drugi put da su ih pozvali, a sada su i pobijedili. 

Imala sam malu grupu s kojom sam uživala raditi. Oni su bili jako zainteresirani, a to su stvari koje mi tijekom nastave baš i nemamo vremena raditi. Na pitanje je li me iznenadila Antina pobjeda mogla bih odgovoriti da jest i da nije. Dok smo vježbali, uspoređivala sam prijevode i vidjela sam da su oni dosta dobri. Ne bih umanjila vrijednost i rad drugih učenika s kojima sam također bila zadovoljna, ali njegov bih odmah izdvojila kao najbolji. Kada su me nazvali da nam kažu da imamo pobjednika, pitala sam je li Ante Kuvačić, na što su me pitali kako znam. Odgovorila sam da sam zapravo prepoznala talent. Naime, talent je nešto što ga izdvaja od ostalih, to nije samo znanje, nego se treba znati posebno lijepo izražavati i na materinskom jeziku – kaže Renata Mihaljević, koja preporučuje i drugim školama da se pokušaju prijaviti na ovo natjecanje.

Uvijek se čovjek nada uspjehu, ma kako se činilo da ga je teško postići, ali tko ne pokuša, ne može ni uspjeti – zaključuje ona. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dalmatinskiportal.hr ]