Iz školskog svijeta
TEHNIKOM 3D TISKA NASTALA JE PRVA TAKVA SLIKOVNICA U NAS
Taktilna slikovnica Palica svetog Nikole
objavljeno: 6. veljače 2018.

Riječ je o novoj slikovnici ove vrste, već predstavljenoj u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke početkom prosinca 2017.

Slikovnica je napravljena tehnikom 3D tiska i prva je takva slikovnica u Republici Hrvatskoj. U izradi slikovnice sudjelovali su projektni tim u sastavu doc. dr. sc. Sven MARIČIĆ, tvrtka 3Dreams i Josip ŠORE, zatim učenice Osnovne škole Pećine u Rijeci Nora MAGAŠ, Laura TOMIČIĆ, Ines ŠTEFANEC i Katarina ČIRJAK te djelatnici te škole Jadranka HERCEG, Jola ŠPANJOL, Javorka MILKOVIĆ i Jasna VUKONIĆ ŽUNIČ.

U Osnovnoj školi Pećine već desetak godina djeluju Odjel i Prva dječja knjižnica za djecu oštećena vida, koji kontinuirano prikupljaju i izrađuju vrijedne taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu. Nedostatak takvih slikovnica na tržištu podjednako je prisutan u Hrvatskoj i u svijetu.

Odjel i Knjižnicu vode dvije rehabilitatorice, koje osim rehabilitacijskog rada s učenicima oštećena vida aktivno provode i senzibilizacijske radionice s videćom djecom. Ta je činjenica vodila do uključivanja Odjela i Knjižnice u dvogodišnji projekt Osnovne škole Pećine, čiji je cilj istražiti djelovanje Ivane Brlić-Mažuranić u Rijeci, kao i upoznati manje poznata djela iz bogatog opusa ove dječje spisateljice. U sklopu projekta na radionicama s videćom djecom napravljena je i taktilna slikovnica Palica svetog Nikole prema manje poznatoj priči Ivane Brlić-Mažuranić.

Slikovnicu su na radionicama izrađivale učenice Osnovne škole Pećine pod vodstvom tima mentorica Javorke Milković [edukacijska rehabilitatorica na Odjelu za djecu oštećena vida], Jadranke Herceg [prof. likovne kulture] i Jole Španjol [knjižničarka i rehabilitatorica u Prvoj dječjoj knjižnici za djecu oštećena vida]. Prva slikovnica, napravljena prema smjernicama za izradu taktilnih slikovnica, u potpunosti je interaktivna i u skladu s načelima rada s djecom oštećena vida [slike su napravljene od različitih materijala, osiguran je visok taktilni i vizualni kontrast prvog plana i pozadine, elementi koji se pojavljuju više puta tijekom priče odvojivi su od stranica, tekst je otisnut na uvećanom latiničnom i Brailleovom pismu itd.]. Samim radionicama izrade slikovnice prethodile su senzibilizacijske radionice čiji je cilj bio da učenice osvijeste realne potrebe populacije za koju se slikovnica izrađuje. Izrada slikovnice na radionicama pod vodstvom tima mentorica trajala je desetak sati, iako je priprema [prilagodba teksta za taktilno izdanje, izbor materijala za rad i slično] trajala puno dulje. Ovakve se slikovnice, naime, načelno ne preporučuje raditi s videćom djecom, zbog čega je timski rad i vođenje učenica trebalo pomno planirati.

Kako će se kasnije pokazati, ova prva slikovnica bila je tek predložak za slikovnicu izrađenu 3D tiskom. Naime, kako to obično i jest s taktilnim slikovnicama za slijepu i slabovidnu djecu, masovnijoj su proizvodnji ove slikovnice sve tiskare zatvorile svoja vrata. Razlozi za to i jesu donekle opravdani: zahtjevnost, dugotrajnost izrade i niska naklada ovakvih slikovnica posao masovne proizvodnje čine zahtjevnim i neisplativim. Sve je to dovelo do suradnje s doc. dr. sc. Svenom Maričićem, voditeljem Centra za biomodeliranje i inovacije u medicini s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i projektnim timom u kojem su sudjelovali tvrtka 3Dreams i Josip Šore, student medicine i aktivni član šesteročlanog tima studenata s riječkog i zagrebačkog sveučilišta, čiji je originalni startup projekt edukativnih puzzli za slijepe i slabovidne Braille Riddles osvojio najviše simpatija i glasova na ovogodišnjem StartUp Europe Awardsu. Prema postojećoj slikovnici, učiteljica likovne kulture Jadranka Herceg iz Osnovne škole Pećine izradila je gipsane modele, koji su poslužili kao predlošci za 3D tisak

Nakon izrade gipsanih predložaka, uslijedila je izrada likova iz slikovnice od krute plastike, za što, kao i za gotov finalni proizvod, zahvaljujemo projektnom timu.

Slikovnica PALICA SVETOG NIKOLE višestruka je inovacija: osim što je riječ o prvoj taktilnoj slikovnici napravljenoj tehnikom 3D tiska, slikovnica je savitljiva, periva (s iznimkom brajičnog i latiničnog tiska) te vrlo otporna na ponekad nespretno i nepažljivo dječje rukovanje. Slike u slikovnici su reljefne, što ju čini pogodnom za igru i rad sa slijepom djecom, ali sadrže i elemente od krute plastike čija je boja kontrastna u odnosu prema stranicama slikovnice, zbog čega ju mogu koristiti i slabovidna djeca.

Spomenuti elementi od krute plastike, također napravljeni tehnikom 3D tiska, malim čitateljima također omogućuju stvaranje vlastite priče, stvaranje crteža i svega čega se može dosjetiti dječja mašta. Sve to slikovnicu čini uvijek novom, drugačijom i zanimljivom. Tekst je, kao što u slikovnicama ove vrste i mora biti, otisnut uvećanim videćim pismom i Brailleovim pismom. Relativno mali format slikovnice (125x176mm) zahtijevao je otiskivanje jednog pisma preko drugoga, tako da se brajični tekst nalazi na tekstu napisanom videćim pismom, ali na prozirnoj samoljepljivoj foliji. Budući da je format stranica malen, a tekstovi Ivane Brlić-Mažuranić obiluju dugačkim rečenicama i bogatim izričajem, tekst je najprije skraćen, a zatim prepisan na Brailleovo pismo. Ovaj urednički posao za taktilno izdanje odradile su edukacijske rehabilitatorice Lidija ILIČIĆ i Javorka MILKOVIĆ. Osim što je taktilna, uz ovu slikovnicu dolazi i aplikacija za mobitele i računala s govornom verzijom sadržaja. Tonski zapis snimljen je u studiju Radio Rijeke, a za njega je zaslužna Hana Peharda Hržić. Cijeli sadržaj, dakle slikovnica i spomenuta dodatna oprema, smješteni su u kutiju koju su izradili djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje u Rijeci Hari VIDOVIĆ i Milan DUNDOVIĆ.

Budući da je želja svih sudionika ovog procesa taktilnu slikovnicu učiniti dostupnom što većem broju slijepe i slabovidne djece, ali i ostalima koji se njome žele koristiti, na internetskoj stranici www.uspjeh.eu moguće je besplatno preuzeti 3D modele od krute plastike. Za ovu je mogućnost zaslužna Nela DUNATO.

Proces nastajanja slikovnice, koji se sastojao od pripremanja učenica za rad, pripreme priče za taktilno izdanje, izrade slikovnice kolaž-tehnikom, izrade gipsanih modela, izrade modela od krute plastike i na kraju 3D tiska trajao je cijelu godinu, a sam 3D tisak jednog primjerka slikovnice od četrnaest stranica oko 50 sati.

Slikovnicu Palica svetog Nikole polaznici Odjela za djecu oštećena vida i članovi Udruge slijepih Primorsko-goranske županije ocijenili su vrlo visokim ocjenama, iako je, u ime inovacije, bilo nužno odustati od mnogih međunarodnih Typhlo & Tactus smjernica za izradu slikovnica ove vrste. Plan za budućnost jest izrada novih 3D tiskanih taktilnih slikovnica u kojima će, zahvaljujući znanju i iskustvu stečenima na ovom projektu, biti moguće povećati razinu kvalitete.

Izdavanje ne bi bilo moguće bez Lions cluba Korzo i sredstava prikupljenih na humanitarnom koncertu Da i oni čitati mogu održanom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u ožujku prošle godine. Logo Kluba zbog toga je otisnut i na kutiji slikovnice. Također zahvaljujemo i ravnateljici OŠ Pećine Jasni VUKONIĆ ŽUNIČ na podršci u ovom procesu i koordiniranju različitih sudionika kako izrade slikovnice, tako i cijelog projekta Ivana Brlić-Mažuranić, čiji je dio i ova slikovnica.

………………………

Javorka MILKOVIĆ, edukacijska rehabilitatorica na Odjelu za djecu oštećena vida u OŠ Pećine u Rijeci

….

Javorka Milković radi kao voditeljica programa produženoga stručnoga postupka za djecu oštećena vida u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci. Zbog specifičnosti riječkog modela inkluzije korisnici su usluge rehabilitacijskih postupaka na Odjelu za djecu oštećena vida svi učenici oštećena vida iz Primorsko-goranske županije, bez obzira na to koju od županijskih škola pohađaju. Četvrti put organizira hrvatsko prednatjecanje Međunarodnog natjecanja Typhlo & Tactus na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu te se na različite načine bavi izradom i promocijom taktilne slikovnice dulji niz godina.