Zanimljivosti
SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
Sutra počinje predupis djece u prvi razred OŠ
objavljeno: 7. veljače 2018.

Prijava školskih obveznika obavit će se elektroničkim putem na obrascu PRIJAVA za predupis (nalazi se na stranici www.udu-sdz.hr) od 8. do 18. veljače 2018.

Potrebno je prijaviti se prema upisnom području škole, koje je objavljeno na internetskoj stranici Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije i internetskim stranicama županijskih osnovnih škola.

Školski obveznici su:

  • djeca rođena od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012.
  • djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. prosinca 2012. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole
  • djeca kojima je za školsku godinu 2017./2018. rješenjem Ureda odgođen upis u prvi razred osnovne škole
  • djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru s roditeljem.

Ako se dijete iz opravdanog razloga želi upisati u školu kojoj ne pripada prema upisnom području (produženi boravak ili neki drugi razlog) u postupku prijave prijavljuje obje škole s naznakom željene škole i razloga. Provjeru spremnosti obavlja u matičnoj školi, nakon čega se javlja željenoj školi radi dogovora.

Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelj odnosno staratelj obvezatno se treba javiti školi od 1. do 8. ožujka 2018. god. radi dogovora o terminu testiranja djeteta. Potrebna dokumentacija: OIB, kopija domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja), a u slučaju da roditelj iste nema, škola će ih pribaviti elektroničkim putem.

Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim online prijave podnosi i zahtjev Uredu državne uprave na priloženom Obrascu 6. Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove dostavlja osnovnoj školi prilikom dogovora o testiranju.
ZA PRIVREMENO OSLOBAĐANJE OD UPISA u prvi razred (djeca s težim oštećenjem) roditelj odnosno staratelj podnosi zahtjev Uredu državne uprave na priloženom Obrascu 6. Uz zahtjev prilaže i medicinsku dokumentaciju.

……………………….

Obrazac 6

Za područje grada Splita, zahtjev se upućuje na adresu:

Ured državne uprave
Služba za društvene djelatnosti
Odjel za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu
Vukovarska 1
21000 Split

i/ili e-mailom:

prosvjeta-kultura@udu-sdz.hr

Za područje Ispostava Ureda (Omiš, Hvar, Supetar, Vis, Makarska, Solin, Kaštela, Trogir, Imotski, Sinj, Vrgorac) zahtjev se upućuje na adresu odgovarajuće Ispostave.

Za odgodu upisa za školsku godinu 2018./2019. ne podnosi se zahtjev već je potrebno u prijavi online označiti: „Najava za odgodu upisa.”

Školska stručna povjerenstva predlažu raspored utvrđivanja psihofizičkog stanja djece i dostavljaju ovom Uredu do 21. ožujka 2018. Isti će se objaviti putem medija, na internetskim stranicama Ureda i škola te na oglasnim pločama škola i zdravstvenih ustanova.

Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području od 31. ožujka do 15. lipnja 2018.

Ako se dijete upisuje u osnovnu školu kojoj ne pripada prema upisnom području, osnovna škola koju će dijete pohađati pisanim će putem zatražiti od osnovne škole kojoj dijete pripada prema upisnom području mišljenje o psihofizičkoj spremnosti djeteta za upis u prvi razred osnovne škole.

U obrascu možete odabrati željeni prvi strani jezik. Rano učenje prvoga stranoga jezika moguće je prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi već od prvog razreda osnovne škole. Odabrani strani jezik za koji se roditelj izjasni time postaje prvi obvezatni jezik, a drugi i treći strani jezik bira se u četvrtom razredu osnovne škole. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dalmacijanews.hr ]