Školstvo u medijima
I ZA TO DOĐE VRIJEME
Kako otkriti jeste li spremni promijeniti školu?
objavljeno: 7. veljače 2018.

Pretraživanje oglasa za posao, posjećivanje budućih škola, popunjavanje obrazaca za prijavu i beskrajni intervjui… Sve je to dovoljno da bilo tko odustane od potrage ili da napusti udobnost koju mu pruža trenutačni posao.  

No, za većinu nastavnika dođe vrijeme kada razmišljaju o prelasku u drugu školu.

  • Ako ste jedan od njih, tada je ovo vrijeme u godini kada ćete vagati svoje opcije i donijeti odluku o tome jeste li spremni napraviti tako veliki korak.

U današnje doba petogodišnjih planova učitelji su često pod pritiskom, jer misle da moraju krenuti dalje, ali ovaj vas način razmišljanja može navesti na to da donosite odluke iz neosnovanih razloga. Potraga za poslom stresan je proces, stoga je bolje pričekati „pravo” vrijeme prije nego što uronite u sve to. Dakle, koji su znakovi da ste možda spremni za ovakav korak?

■ NESRETNI STE

Ovo je najočitiji razlog. Zbog bilo čega nesretni ste na svojoj sadašnjoj poziciji, mislite da bi stvari mogle biti bolje u drugoj školi i voljni ste pokušati. Znakovi nesretnosti možda nisu uvijek očiti, ali ako se često žalite, loše spavate i jedete ili se borite sa stresom koji ostavlja posljedice na emocionalnoj ili fizičkoj razini, tada je možda vrijeme za promjenu. Ponekad je trava zaista zelenija na drugoj strani.

■ DOSADNO VAM JE

Čak i ako zapravo niste nesretni, mogli biste se osjećati ravnodušno, kao da vaš potencijal nije iskorišten. Mogli biste shvatiti da u posljednje vrijeme ulažete manje truda, a nekad ste davali sve od sebe. Ako se slažete sa svojim kolegama, ponašanje učenika je u redu i nemate problema s radnim opterećenjem, a ipak ste nezainteresirani, promjena bi mogla biti dobra za vas.

■ RAZMIŠLJATE O TOME

Ako vam je potraga za novim poslom uopće na umu, to može biti znak da ste spremni krenuti dalje. Iako se to ponekad isprva može činiti kao usputna misao, ovaj osjećaj brzo može prerasti u nešto veće. Razmislite o tome bi li bilo bolje da taj korak napravite sada, prije nego što se ta spremnost pretvori u dosadu ili nesretnost te ćete morati pričekati još jednu godinu prije nego što odete.

■ ŽELITE ISKUŠATI DRUGE PRILIKE…

…ali vaša vam ih škola ne može ili ne želi dati. Možda želite promijeniti poziciju, ali u vašoj školi jednostavno ne postoje druge uloge za vas. Možda se želite iskušati u školi koja prakticira drukčiji pristup poučavanju ili jednostavno želite poučavati drugu dobnu skupinu. Ako znate da je vrlo malo vjerojatno da vaša škola može udovoljiti vašim ambicijama, tada odlazak iz nje može imati smisla.

■ NE RAZVIJATE SE

Bez obzira na to želite li ostati u učionici ili preuzeti neku administrativnu ulogu, ne biste se trebali osjećati kao da stagnirate u svojoj karijeri. To može biti zbog toga što vaša škola aktivno ne razvija osoblje ili zbog toga što vam je postalo previše udobno u sadašnjoj poziciji . U ovom vas scenariju preseljenje u drugu školu može revitalizirati i potaknuti vaš razvoj.

■ JEDNOSTAVNO TO ŽELITE  

Ako se niste pronašli ni u jednom od gore navedenih razloga, ali ipak niste sasvim zadovoljni u sadašnjoj ulozi, to ne znači da morate ostati tu gdje jeste.

Ali u ovom bi slučaju moglo pomoći da pažljivije razmislite o tome što bi vas moglo zadržavati te da odvagnete svoje opcije prije nego što donesete bilo kakvu naglu odluku. Ponekad nema ispravne ili neispravne odluke i u konačnici jednostavno morate slijediti svoj instinkt.

……………………….

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by Brendan Church on Unsplash