Iz školskog svijeta
SISAK
Certificirani zdravi jelovnici u vrtićima i školama
objavljeno: 8. veljače 2018.

… koje označavaju najviši stupanj izvrsnosti u prilagođenoj prehrani djece. Certifikate su tako dobile OŠ 22. lipanj, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće te Dječji vrtić Sisak Novi i Dječji vrtić Sisak Stari, a još prošle godine certifikat Healthy Meal Standard (HMS) dobila je i OŠ Braća Ribar, kao prva škola u Hrvatskoj koja je uvela ovaj standard zdrave prehrane.

Dobiveni certifikat znači da je osoblje ove škole uspješno završilo edukaciju za pripremu certificiranih zdravih jelovnika.

U cijeli ovaj projekt uloženo je puno truda, a nagrada je zdravlje naše djece i kvalitetna prehrana. Isplatilo se ovih nekoliko tjedana, koje ste proveli s timom Healthy Meal, jer ste naučili nešto novo o kvalitetnoj prehrani. Posebno sam sretna što ćemo posebnu brigu posvetiti prehrani naših mladih sportaša i djeci koja imaju posebne prehrambene potrebe, bilo da je riječ o djeci koja imaju dijabetes ili su alergična na mliječne proizvode. Postavili smo ljestvicu visoko i za ostale gradove koji će, nadam se, slijediti naš primjer. Ovo je veliki zalog za budućnost i zdravlje naše djece – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Certifikate je, uz gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček, uručila nutricionistica i pokretačica Healthy Meal Standarda Diana Gluhak Spajić.

Za sve ovo što radimo bio je potreban veliki trud i volja. Grad Sisak to je pokazao i upravo zbog toga hrabro korača prema tome da postane prvi grad zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj. Vidimo da raznovrsnost prehrane ima smisla i da ovakvi jelovnici mogu biti ukusni i zdravi – kazala je Gluhak Spajić.

U ustanovama, koje su danas dobile certifikate Healthy Meal Standard, obroci će biti uravnoteženi i prilagođeni dobi djece s naglaskom na prehranu djece sportaša, djece koja imaju alergiju i intoleranciju na mlijeko i mliječne proizvode i djece sa šećernom bolesti.

Healthy Meal Standard prvi je sustav u svijetu koji stvara uvjete za pravilnu prehranu prilagođenu svim potrebama svojih korisnika.

U idućem razdoblju, nakon provedenih edukacija osoblja škola, certifikati će stići i u preostale sisačke osnovne škole Braća Bobetko, Galdovo, I. Kukuljevića, Komarevo, Viktorovac i Sela. [ IZ DRUGIH IZVORA | sisak.hr ]