Zanimljivosti
ŠKOLA ZA UMJETNOST, DIZAJN, GRAFIKU I ODJEĆU ZABOK
U posjetu pravobraniteljica za djecu
objavljeno: 8. veljače 2018.

Podjela zahvalnica održana je u Velikoj galeriji grada Zaboka u sklopu susreta učenika i profesora ŠUDIGO-a s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević i njezinim suradnicima. Dobrodošlicu su izrazili gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek, ravnateljica ŠUDIGO-a Božica Šarić i koordinatorica projekta Dea Kovačević te pročelnica Županijskog upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug, koja je naglasila važnost rada i ulaganje u rad s djecom i mladima u cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji te istaknula odličan rad Škole za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Susretu je prisustvovala i dopredsjednica Saveza DND Hrvatske i predsjednica DND Zabok Sonja Borovčak, ostali predstavnici institucija i udruga koji rade s djecom i mladima.

Glavni rezultat projekta Poznajem i poštujem dječja prava jest Godišnji kalendar za 2018. godinu, koji pruža osnovne informacije o Konvenciji o pravima djeteta te o ulozi pravobranitelja za djecu i njegovoj Mreži mladih savjetnika.

Učenici Škole radili su na projektu dva mjeseca te je u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobranitelja za djecu otvorena izložba učeničkih radova, a radovi će biti izloženi tijekom cijele godine. Ravnateljica ŠUDIGO-a Zabok istaknula je kako je poziv pravobraniteljice da upravo njihovi učenici ilustriraju kalendar i pripreme izložbu bio veliki izazov.

Učenici su intenzivno promišljali o člancima Konvencije, razgovarali i kritički se izjašnjavali o njezinu sadržaju te tragali za efektnim likovnim izričajem. Vizualno privlačan Godišnji kalendar za 2018. godinu upućen je u mnogobrojne institucije koje rade s djecom s ciljem da poruke učenika iz Zaboka dođu do što većeg broja djece u Hrvatskoj i izvan nje. [ IZ DRUGIH IZVORA | kzz.hr ]