Jučer-danas-sutra
VARAŽDINSKI ŽUPAN O POVRATU DUGA ŽUPANIJI ZA GRADNJU ŠKOLA:
Ljudi, držite se svoje riječi
objavljeno: 8. veljače 2018.

… za troškove izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva, pozivajući ih da se “bar jednom drže svoje riječi”.

 Čačić je na konferenciji za novinare podsjetio da je Varaždinska županija 2013. s državom potpisala sporazum za sufinanciranje najamnina za ukupno 32 škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a, te da je država podmirivala svoje obveze do 2015. u iznosu oko 15 milijuna kuna godišnje.

Država je te novce prestala isplaćivati u 2016. i 2017. godini, a prvu tužbu protiv države u rujnu 2016. podnio je upravo Štromar, tada varaždinski župan, kao i drugu 25. siječnja 2017. Treća je podnijeta 29. siječnja ove godine.

 Nakon što je novinarima pustio Štromarovu izjavu iz studenoga prošle godine da će riješiti obveze države prema Varaždinskoj županiji, Čačić je izjavio da Štromar i Divjak, oboje u Vladi iz kvote HNS-a, namjerno opstruiraju povrat duga te im poručio da plate ono što je država dužna.

 “Ministarstvo obrazovanja je direktno pod potpredsjednikom Vlade Štromarom, a ministrica obrazovanja Divjak je iz kvote HNS-a. Znamo da moraju vratiti, jasno su rekli, a ja sam osobno s Plenkovićem i Jandrokovićem dogovorio da Vlada to podržava da se vrati. Nagodba, od riječi do riječi napisana prema dogovoru i uputstvima gospodina Štromara, do zareza je poslana u studenome. Isti takav tekst i sa strane Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, jer oni imaju jedan manji dio tog novca. Nakon toga mjesec i pol ništa“, rekao je Čačić. Dodao je kako se 29. siječnja oko tog pitanja sastao i s ministricom Divjak.

 “Rekao sam – ljudi, bar jednom se držite svoje riječi. Utvrdilo se da oni nisu poslali tekst nagodbe. Oni su jedino i isključivo u cilju opstrukcije pisali pismo za mišljenje Državnom odvjetništvu. Kakovo mišljenje? Državno odvjetništvo kad dobije nagodbu veli da ili ne, po zakonu ili ne. Dakle, opstrukcija, prljavština, podlost“, rekao je Čačić. Napomenuo je kako u međuvremenu dug države prema Varaždinskoj županiji raste te sada iznosi 32 milijuna kuna.

 Na Trgovačkom sudu u Varaždinu 24. siječnja održano je pripremno ročište, a zamjenica županijske državne odvjetnice zatražila je odgodu ročišta, jer se očekuje rješenje spora nagodbom. Novo ročište zakazano je za travanj 2018. godine. Za 13. veljače na Trgovačkom sudu u Varaždinu zakazano je pripremno ročište po drugoj tužbi Varaždinske županije. [ HINA ]