Školska knjiga za vas
TESLA JE IN
Obrazovni CD „Učimo s Teslom“
objavljeno: 14. veljače 2018.

Uz pomoć ovog obrazovnog CD-a „Učimo s Teslom“ jednostavno i lagano naučit ćete, na primjer, kako je nastao i kako radi Teslin indukcijski elektromotor. Fizikalni pojmovi i načela potrebni da bi se to razumjelo objašnjeni su na način koji je primjeren učenicima u višim razredima osnovne škole i nižim razredima srednje škole, kojima je CD ponajprije i namijenjen.

Autori su posegnuli i za animacijama kako bi objasnili kako ova fizikalna načela funkcioniraju u stvarnom svijetu. Uz svaku je animaciju dano i objašnjenje te kratka pripovijest o tome kako je otkriveno neko fizikalno načelo. Svemu je pridodana i kratka biografija znanstvenika koji je zaslužan za otkrivanje pojedinoga fizikalnog načela. A da ne bi sve ostalo samo na teoriji, učenici se mogu zabaviti rješavanjem interaktivnih zadataka.

Središnji dio CD-a nazvan je „Teslina učionica“. To je upravo onaj dio u kojemu učenici mogu najviše naučiti o pojmovima električne struje, električnoga i magnetskog polja te o fenomenu elektromagnetske indukcije, a sve je objašnjeno jednostavno, zanimljivo i zabavno.  

Autor Zdenko KREMER, dipl. ing. fizike, i suautor Neven GORŠIĆ, dipl. ing. fizike, i direktor tvrtke Foris Muri d.o.o.

…………………………………………

Interaktivni CD sadrži i kviz znanja o Teslinu životu i radu, koji učenici mogu rješavati samostalno ili se natjecati u znanju s drugima, na nastavi ili izvan nje. Na CD-u će pronaći i jednu matematičku zanimljivost, koja je danas poznata pod nazivom Teslina tablica množenja.

Za učenike koje zanima i Teslin privatni život, CD uključuje iscrpnu Teslinu biografiju te galeriju slika o njegovu životu, izumima i ostavštini. Uključeni su i prikazi nekih od najpoznatijih filmskih ostvarenja o Tesli i popis Teslinih patenata s originalnim patentnim prijavama u PDF formatu. Posebna je cjelina posvećena najzanimljivijim Teslinim vizijama budućnosti, a može se vidjeti i koje su od njih danas ostvarene.

Ovaj će sadržajan, informativan i zanimljiv CD dobro doći ne samo učenicima nego i njihovim učiteljima, prije svega učiteljima fizike i tehničkog odgoja, koji iz njega mogu crpiti informacije i ideje za još kreativniji rad.

CD se može pokretati na operativnim sustavima Windows i GNU/Linux, pri čemu se preporučuje minimalna rezolucija od 1366 x 768.