Zanimljivosti
OŠ RUGVICA
Unijeli smo život u svoju učionicu
objavljeno: 14. veljače 2018.

Moj razred, tada sedmaši, dobili su zadatak: donijeti jedan cvijet i brinuti se o njemu. Učionica je procvjetala, a više su prigovarale cure nego dečki.

Sljedeći se korak dogodio iz čiste ljubomore: kolegica iz kemije dobila je akvarij i unijela je ribice u razred. Ona je početnik u tome, a ja akvarist već osam godina! I što se dogodilo? Dva nanoakvarija u našem razredu. Nanoakvarij je, naime, mali akvarij od 10 do 30 litara u koji obično ide jedna riba Betta splendens [Sijamski borac] ili kozice.

No moja priča ovdje tek počinje.

Članica sam raznih skupina povezanih s akvaristikom, a mi smo posebni ljudi, tako sam na poklon dobila akvarij od 80 litara. S time se već može raditi. Dobila sam i biljke i nešto ribica, ali puno sam toga i kupila: pumpu, svjetlo, poklopac, dio ribica, još biljčica, panjeve…

Sve to košta, ali kada bih mogla prenijeti uzdahe kad je taj akvarij [još prazan] „ušao” u učionicu, razumjeli biste sve. O akvarijima brinem ja.

Domar mi je napravio ormariće na kojima stoje.

Škola mi je malo novčano pomogla, ali ovdje sam glavna ja.

Živim u Kutini, moja je škola u Rugvici. Tijekom zimskih i proljetnih praznika naša dva akvarija ostaju u školi. Svjetlo se pali i gasi pomoću brojača vremena, a hrana im je weekend i holiday. Na ljeto, u srpnju, s početkom godišnjih odmora, akvarije selimo u Kutinu, a krajem kolovoza iz Kutine u Rugvicu.

Komplicirano?

Jest, sve je komplicirano, ali ja svoj razred zamišljam kao šareno, vedro mjesto, puno raznih oblika života i to mi daje volju za rad. Moje je radno mjesto sada životnije, a najbolja je nagrada kada učenik tijekom odmora proviri u učionicu i pita može li vidjeti akvarij.

Oni najproblematičniji vole stajati i promatrati ribice, to smiruje. Je li vrijedilo uloženog novca i vremena? Jest, svake minute i svake lipe. I za kraj, i kod kuće imam dva akvarija, od 200 i 30 litara, tako da sam dio svoje ljubavi prenijela i u naš razred. Iako me kolege ne razumiju, nije važno, ja razumijem, a i učenici su zadovoljni…

………………..

Irena JELIĆ, učiteljica engleskog jezika | OŠ Rugvica, Dugo Selo