STRUKOVNO OBRAZOVANJE TREBA NUŽNE PROMJENE KOJE DIKTIRA TRŽIŠTE RADA

Uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja

srijeda, 14. veljače 2018.

Mjerodavno ministarstvo, agencija ravnatelja, nastavnika i drugi uključeni u sustav trebaju zajednički stvoriti bolje uvjete za strukovne škole , a u strukovnom obrazovanju nužne promjene koje diktira tržište rada…

Uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja

… istaknuo je danas [ srijeda, 14. veljače 2018.] pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado PRSKALO na otvaranju državnoga stručnog skupa ravnatelja srednjih strukovnih škola u Opatiji.

Dvodnevni skup pod nazivom "Uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja" organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, a okupio je oko 200 ravnatelja iz cijele Hrvatske.

Jačanje nastave kroz rad, odnosno naukovanja, uvođenje sustava kvalitete u škole, formalnog i neformalnog obrazovanja te otvaranje većega prostora školama da same stvaraju i provode svoje kurikulume, nužne su promjene o kojima je govorio Prskalo.

Kako bismo to postigli, u saborsku proceduru upućen je Zakon o strukovnom obrazovanju koji je pred drugim čitanjem, a omogućit će provedbu nacionalnoga kurikuluma za strukovne škole, podsjetio je. Dodao je da će  se osnovati mreža regionalnih centara kompetencija u kojima se planiraju otvoriti učenički domovi s većim smještajnim kapacitetima za učenike koji dolaze iz udaljenijih krajeva. Prskalo je izvijestio da je u pripremi i nacrt nacionalnoga kurikuluma za strukovno obrazovanje koji će se recenzirati i potom početi primjenjivati i koji će, ocijenio je, dati bitno veću autonomiju školama i nastavnicima.

 "Od ravnatelja se očekuje da budu lideri i čvrste točke koje će provoditi reforme, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja će im dati potporui i kroz stalno stručno usavršavanje", zaključio je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka ŽARKOVIĆ-PEČENKOVIĆ rekla je da je cilj ovoga skupa upoznati ravnatelje s promjenama u sustavu, ojačati svijest o važnosti strukovnog obrazovanja i nužnosti povezivanja s gospodarstvom.

"Nalazimo se pred velikim izazovom kurikularne reforme, kojoj je u središtu strukovno obrazovanje pa nije dovoljno da ravnatelji samo pokažu dobru volju, nego i da djeluju stručno i motivirano“, istaknula je Žarković-Pečenković.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Želimir KRAMARIĆ ustvrdio je da u zemlji postoji sustavni nesklad u potrebama gospodarstva i obrazovnoga sustava. Potkrijepio je to službenim podatcima da je u Hrvatskoj 160.000 nezaposlenih, tijekom proteklih godina iz Hrvatske je otišlo 250 tisuća ljudi, pretežito zbog ekonomskih razloga, a u isto vrijeme se odobrava zapošljavanje 30.000 radnika iz inozemstva.

"Taj problem postoji jer se nije rješavao u prethodnim razdobljima, a HGK je sad spreman maksimalno pomoći, posebice preko svojih županijskih komora na terenu“ - istaknuo je Kramarić.

Gost iz Slovenije, ravnatelj tamošnjega Centra za strukovno obrazovanje Elido BANDELJ, predstavio je slovenski model gdje je Centar utemeljen kao samostalni zavod, a osnivači su mu mjerodavna ministarstva te obrtnička i gospodarska komora.

"Time je od početka uspostavljeno jako socijalno partnerstvo pa se može jednostavnije utvrditi koja zanimanja treba gospodarstva i koja znanja i vještine mora usvojiti učenik strukovnih škola. Dio nastave se obvezno održava kod poslodavaca te se potom zajedno provjeravaju rezultati učenja" - objasnio je Bandelj. [ HINA ]

Vezani članci
Školski portal: Održan Dan mobilnosti

Održan Dan mobilnosti

Pokrenut je na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno…

Školski portal: Tableti u nastavi su zgodni, ali mogu biti

Tableti u nastavi su zgodni, ali mogu biti "dvosjekli mač"

…te upozorio da treba paziti da korištenje tableta ne šteti…

Školski portal: Preminuo omiljeni profesor i bivši dekan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta

Preminuo omiljeni profesor i bivši dekan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta

Bio je zaposlen kao učitelj, nastavnik biologije i kemije, profesor…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Znanost je zabavna

Znanost je zabavna

Organizatori projekta žele radionicama, predavanjima, izložbama…

Školski portal: Kuda koji, mili moji

Kuda koji, mili moji

Zboraši idu u 2. d, prirodnjaci…

Školski portal: Učenje je muka. Znanje je moć.

Učenje je muka. Znanje je moć.

Znati govoriti strani jezik tečno euforija…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…