Jučer-danas-sutra
STRUKOVNO OBRAZOVANJE TREBA NUŽNE PROMJENE KOJE DIKTIRA TRŽIŠTE RADA
Uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja
objavljeno: 14. veljače 2018.

… istaknuo je danas [ srijeda, 14. veljače 2018.] pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado PRSKALO na otvaranju državnoga stručnog skupa ravnatelja srednjih strukovnih škola u Opatiji.

Dvodnevni skup pod nazivom “Uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja” organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, a okupio je oko 200 ravnatelja iz cijele Hrvatske.

Jačanje nastave kroz rad, odnosno naukovanja, uvođenje sustava kvalitete u škole, formalnog i neformalnog obrazovanja te otvaranje većega prostora školama da same stvaraju i provode svoje kurikulume, nužne su promjene o kojima je govorio Prskalo.

Kako bismo to postigli, u saborsku proceduru upućen je Zakon o strukovnom obrazovanju koji je pred drugim čitanjem, a omogućit će provedbu nacionalnoga kurikuluma za strukovne škole, podsjetio je. Dodao je da će  se osnovati mreža regionalnih centara kompetencija u kojima se planiraju otvoriti učenički domovi s većim smještajnim kapacitetima za učenike koji dolaze iz udaljenijih krajeva. Prskalo je izvijestio da je u pripremi i nacrt nacionalnoga kurikuluma za strukovno obrazovanje koji će se recenzirati i potom početi primjenjivati i koji će, ocijenio je, dati bitno veću autonomiju školama i nastavnicima.

 “Od ravnatelja se očekuje da budu lideri i čvrste točke koje će provoditi reforme, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja će im dati potporui i kroz stalno stručno usavršavanje”, zaključio je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka ŽARKOVIĆ-PEČENKOVIĆ rekla je da je cilj ovoga skupa upoznati ravnatelje s promjenama u sustavu, ojačati svijest o važnosti strukovnog obrazovanja i nužnosti povezivanja s gospodarstvom.

“Nalazimo se pred velikim izazovom kurikularne reforme, kojoj je u središtu strukovno obrazovanje pa nije dovoljno da ravnatelji samo pokažu dobru volju, nego i da djeluju stručno i motivirano“, istaknula je Žarković-Pečenković.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Želimir KRAMARIĆ ustvrdio je da u zemlji postoji sustavni nesklad u potrebama gospodarstva i obrazovnoga sustava. Potkrijepio je to službenim podatcima da je u Hrvatskoj 160.000 nezaposlenih, tijekom proteklih godina iz Hrvatske je otišlo 250 tisuća ljudi, pretežito zbog ekonomskih razloga, a u isto vrijeme se odobrava zapošljavanje 30.000 radnika iz inozemstva.

“Taj problem postoji jer se nije rješavao u prethodnim razdobljima, a HGK je sad spreman maksimalno pomoći, posebice preko svojih županijskih komora na terenu“ – istaknuo je Kramarić.

Gost iz Slovenije, ravnatelj tamošnjega Centra za strukovno obrazovanje Elido BANDELJ, predstavio je slovenski model gdje je Centar utemeljen kao samostalni zavod, a osnivači su mu mjerodavna ministarstva te obrtnička i gospodarska komora.

“Time je od početka uspostavljeno jako socijalno partnerstvo pa se može jednostavnije utvrditi koja zanimanja treba gospodarstva i koja znanja i vještine mora usvojiti učenik strukovnih škola. Dio nastave se obvezno održava kod poslodavaca te se potom zajedno provjeravaju rezultati učenja” – objasnio je Bandelj. [ HINA ]