Zanimljivosti
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
Za prehranu školarcima osigurali 1,5 milijuna kuna
objavljeno: 16. veljače 2018.

Radi se o projektu Međimurske županije koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, ukupne vrijednosti 1 499 627,85 kuna te se isti provodi od 4. rujna 2017. do 4. srpnja 2018. godine. Sporazum je s ravnateljima potpisao međimurski župan Matija Posavec te potpisom omogućio 261 100 obroka tijekom školske godine 2017./2018. za 1492 učenika.

Primjer i poruka drugim sredinama kako sva djeca moraju imati jednaki tretman!

„Projekt pridonosi jednakim mogućnostima djece u socijalnom riziku, odnosno osiguravanju školske prehrane za učenike u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Ovo je još jedan program koji je usmjeren prema obrazovanju, ali i socijalni program u kojem kao zajednica ne smijemo i ne želimo dopustiti da ijedno dijete u školi ostane gladno i bez toplog obroka. Ovim ćemo projektom, za koji su stigla sredstva iz EU fondova, obuhvatiti više od 10 posto djece u našem osnovnoškolskom sustavu i na ovaj način pokazujemo i dajemo primjer svim sredinama da sva djeca moraju imati jednaki tretman, bez iznimke”, rekao je župan obraćajući se ravnateljima i dodao da kao zajednica imamo odgovornost prema svakoj školi, djetetu i roditeljima te čestitao stručnim službama na odlično provedenom projektu za koji je u drugoj godini provođenja povećan broj korisnika i sredstava za 50 posto.

Pripremaju se kvalitetni obroci, ne izuzima se nijedno dijete i stvara ravnopravnost

Isto su na potpisivanju potvrdili prisutni pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec, privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i koordinatorica projekta Maja Odrčić Mikulić. „Međimurska županija kontinuirano brine za sve aspekte obrazovnog sustava, uz socijalnu uključivost, pa se stoga na ovaj način učenicima svakodnevno osigurava topli obrok u školama čiji roditelji to nisu u mogućnosti. Ovime se smanjuje svojevrsni jaz među učenicima  koji itekako zna biti vidljiv, a djeca se nikako ne bi smjela naći u takvim situacijama. To je pomoć i djetetu i obitelji da se osjećaju ravnopravno”, objasnila je Tošić Grlač.

Pri odabiru djece koja će koristiti pomoć provedbom ovog projekta trebali su biti zadovoljeni određeni kriteriji. Na pomoć tako imaju pravo učenici čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade, djeca samohranih roditelja, učenici čija su oba roditelja nezaposlena, članovi višečlane obitelji, ako se troje ili više djece u obitelji školuje, učenici i roditelji s kroničnim bolestima te blokirane ili pak kreditno opterećene obitelji.

Važno je napomenuti da su u projekt uključene škole koje imaju kapacitet za pripremu školskih obroka, školske kuhinje te zadovoljavaju propisane standarde. Obroci koji su osigurani u sklopu ovog projekta bit će pripremljeni i podijeljeni u školi za vrijeme školskog odmora. Vrsta obroka bit će identična vrsti obroka koji se poslužuje i drugim učenicima čiji roditelji samostalno financiraju troškove školske kuhinje, a važno je da će obroci istodobno biti podijeljeni svoj djeci, bez odvajanja djece koja su dobila besplatne obroke. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]