Jučer-danas-sutra
MENDELJEJEVLJEVA OLIMPIJADA 2018., MINSK, BJELORUSIJA
Hrvatski predstavnici iz Zagreba, Osijeka, Varaždina i Sl. Broda
objavljeno: 19. veljače 2018.

… naši su se učenici vratili s dvije srebrne medalje [Ilija Srpak, Borna Šimić], jednom brončanom [Luca Udovičić] i jednom pohvalnicom [Silvestar Mravlinčić], a prvi put otkako Hrvatska sudjeluje na olimpijadi osvojili smo i posebnu nagradu Međunarodne unije za čistu i primijenjenu kemiju [IUPAC] za najbolji uspjeh u praktičnom dijelu natjecanja [Ilija Srpak].

Osim Međunarodne kemijske olimpijade, već se niz godina održava i Međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada [International Mendeleev Chemistry Olympiad, IMChO], na kojoj hrvatski natjecatelji dosad nisu sudjelovali. Ovo natjecanje nastalo je još davne 1967. godine pod imenom Kemijska olimpijada cijelog Saveza [All-Union Chemistry Olympiad], a od 1992. godine nakon raspada Sovjetskoga Saveza organizacija se nastavlja pod novim imenom – Međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada. Prvih su godina na natjecanju sudjelovale samo članice bivšega Sovjetskoga Saveza, no s vremenom i otvaranjem istočnih zemalja prema zapadu ova se olimpijada proširila i na ostale države. S obzirom na dugogodišnju i čvrstu tradiciju poučavanja kemije i natjecanja u Rusiji, ova je olimpijada zadržala prestiž i visoki razinu. IMChO održava se jednom godišnje u jednoj od bivših republika Sovjetskoga Saveza.

Na natjecanju sudjeluju pobjednici državnih izlučnih natjecanja. Natjecanje se sastoji od tri dijela.

Prvi je test znanja: u osam obvezatnih zadataka ispituje se znanje iz različitih grana kemije. Drugi test sadržava zadatke iz sljedećih područja: anorganska kemija, organska kemija, analitička kemija, fizikalna kemija, znanost o životu i polimeri. Svako je područje zastupljeno s tri zadatka, od kojih se samo zadatak s najvećim ostvarenim brojem bodova uzima u obzir pri daljnjem bodovanju, čime se želi provjeriti kako se učenici snalaze u različitim granama kemije.

Treći je dio natjecanja praktični i njime se testiraju sposobnosti i vještine rada u kemijskom laboratoriju. Vrlo je bitna razlika između IChO-a i IMChO-a da na Mendeljejevljevoj olimpijadi ne postoji skup zadataka koji se objavljuje prije samog natjecanja [tzv. Preparatory Problems] i definira vrste problema koji će se vjerojatno pojaviti na ispitu pa je samim time spektar znanja potreban za kvalitetno rješavanje zadataka mnogo širi. Također, organizacijski odbor Mendeljejevljeve olimpijade ima relativno ustaljen sastav, što omogućuje da sastavljeni zadatci održavaju svoju visoku kvalitetu, kao i visoku razinu znanja koju zahtijevaju.

Na inicijativu učenika Ilije Srpaka, koji je već nekoliko puta predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, stupili smo u kontakt s organizatorima Međunarodne Mendeljejevljeve kemijske olimpijade. Organizatori su na naš upit o sudjelovanju vrlo pozitivno odgovorili i poslali nam pismo kojim pozivaju Hrvatsku da prvi put prisustvuje na IMChO-u. Broj učenika koji pojedina država može poslati seže sve do dvanaest, ali je olakotna okolnost da je sudjelovanje u natjecanju za jednoga mentora i do četiri učenika u potpunosti besplatno i pokriva se sredstvima osiguranima od sponzora i resornog ministarstva organizatora. Upravo smo se zato i odlučili pozvati četiri učenika da predstavljaju Hrvatsku na IMChO-u.

Za izbor predstavnika Republike Hrvatske sastavljen je izlučni ispit, koji je zamišljen tako da što bolje simulira uvjete samog natjecanja. Ispit je sastavljen na engleskome jeziku, jer na IMChO-u, za razliku od IChO-a, nije predviđeno vrijeme mentorima za prijevod ispita. Poziv za izlučni ispit upućen je istim učenicima koji su bili pozvani na pripreme za IChO, tj. učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola koji su postigli zapažen uspjeh na državnom natjecanju iz kemije. Ispit se sastojao od devet zadataka koji po težini i potrebnom opsegu znanja daleko nadmašuju gradivo srednje škole.

Održan je 20. siječnja 2018. u zgradi Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Testiranju je pristupilo 14 učenika, predviđeno vrijeme za rješavanje ispita bilo je pet sati.

Za 52. MENDELJEJEVLJEVU OLIMPIJADU U MINSKU, Bjelorusija, kvalificirali su se:

  • Ilija SRPAK [4. razred, Prva gimnazija, Varaždin]
  • Borna ŠIMIĆ [4. razred, Gimnazija „Matija Mesić”, Slavonski Brod]
  • Matko PETROVIĆ [4. razred, XV. gimnazija, Zagreb]
  • Janko ČIVIĆ [4. razred, III. gimnazija, Osijek]

 Učenici dolaze iz četiri različita hrvatska grada, svi su maturanti i već nekoliko godina sudjeluju na pripremama za IChO. Ilija i Borna imaju i iskustvo s IChO-a i obojica su prošle godine ostvarili impresivan rezultat, osvojivši srebrne medalje. Ilija se uz to može pohvaliti i posebnom nagradom IUPAC-a za najbolji uspjeh u praktičnom dijelu natjecanja.

Na kraju, želio bih zahvaliti prof. dr. sc. Branki Zorc, voditeljici priprema za IChO, studentima Miji Bušljeti, Silvestru Mravlinčiću i Dorijanu Sinčiću te doc. dr. sc. Tomislavu Portadi na svesrdnoj pomoći prilikom sastavljanja i ispravljanja izlučnog ispita i prof. dr. sc. Tajani Preočanin na brojnim savjetima i velikoj pomoći oko organizacije sudjelovanja Hrvatske na Mendeljejevljevoj olimpijadi. Upravo tijekom pisanja članka razveselila nas je obavijest koja je pristigla iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je odobrilo sredstva za putovanje naših učenika. Iskreno zahvaljujem Ministarstvu na iskazanom povjerenju, a na učenicima je da se, iako su već pokazali zavidno znanje, potrude, jer ih čeka težak posao u Bjelorusiji. [ IZ DRUGOG IZVORA | hkd.hr  | Viktor Škorjanc, student 2. godine kemije,  Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu ]