Savjeti stručnjaka
MODERNI FENOMENI
ZLOSTAVLJANJE: Kod braće i sestara tri je puta veći rizik od psihičkih poremećaja
objavljeno: 20. veljače 2018.

Što su djeca češće uključena u zlostavljanje braće ili sestara – bilo u ulozi žrtve ili počinitelja – to su veći izgledi da će razviti neki psihički poremećaj.

S druge strane, kod djece koja su istodobno žrtve zlostavljanja braće ili sestara i u školi četiri su puta veći izgledi da će razviti psihički poremećaj.

Profesoru Dieteru WOLKEU s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta Warwick ovo je prva studija koja istražuje odnos između zlostavljanja kod braće i sestara i razvoja psihičkih poremećaja.

Gotovo 3600 djece sudjelovalo je u longitudinalnoj studiji te ispunilo upitnik o zlostavljanju između braće i sestara u dobi od 12 godina, a zatim u dobi od 18 godina sudjelovalo u standardnom kliničkom pregledu koji ocjenjuje prisutnost simptoma psihoze. Od adolescenata koji su sudjelovali u studiji:

  • 664 bilo ih je žrtvom zlostavljanja
  • 486 djece bili su „čisti” nasilnici prema svojoj braći ili sestrama
  • 771 dijete bilo je nasilnik-žrtva (žrtva svojih braće ili sestara i nasilni prema njima) u dobi od 12 godina
  • 55 djece razvilo je psihički poremećaj do dobi od 18 godina.

Oni koji su bili uključeni u zlostavljanje braće i sestara (kao počinitelj ili žrtva) nekoliko puta tjedno ili mjesečno imali su dva do tri puta veće izglede od druge djece da razviju psihičke poremećaje, poput psihoze.

Djeca koja su najviše izložena riziku razvijanja psihičkih poremećaja ona su koja su žrtve zlostavljanja braće i sestara te ona koja ujedno kasnije preuzimaju i ulogu nasilnika prema svojoj braći ili sestrama.

Djeca koja su ujedno žrtve nasilja kod kuće i u školi u još su gorem položaju – kod njih postoji četiri puta veći izgledi da razviju psihičke poremećaje od onih koji uopće nisu bili uključeni u zlostavljanje.

„Zlostavljanje braće ili sestara donedavno se uvelike ignoriralo kao trauma koja bi mogla voditi do ozbiljnih problema mentalnog zdravlja poput psihičkih poremećaja”, rekao je profesor Wolke.

„Djeca provode mnogo vremena sa svojom braćom i sestrama, a ako su žrtve zlostavljanja i ako su isključena, to može voditi do ozbiljnih mentalnih poremećaja – kao što je ovdje i dokazano prvi puta.”

Jedna od istraživača koji su sudjelovali u studiji Slava Dantchev dodaje: „Ako se zlostavljanje događa kod kuće i u školi, rizik za razvijanje psihičkih poremećaja još je veći. Za takve adolescente ne postoji sigurno mjesto u njihovim životima.”

Istraživači zaključuju da bi roditelji, edukatori i zdravstveni djelatnici trebali biti svjesni dugoročnih psihičkih posljedica koje zlostavljanje među braćom i sestara može imati te da intervencije moraju biti razvijene da bi se smanjio ili čak spriječio ovaj oblik agresije unutar obitelji.

Psihički poremećaji – poput shizofrenije ili bipolarnog poremećaja – uzrokuju abnormalne misli i percepcije te često uključuju halucinacije ili deluzije. Oni koji pate od njih često su podložni promjenama u ponašanju i raspoloženjima te imaju povećani rizik od samoubojstva i zdravstvenih problema.

………………

NAPOMENA:

  • Technology Networks Group međunarodno je priznat izdavač koji omogućuje pristup najnovijim znanstvenim vijestima, proizvodima, istraživanjima, videomaterijalima. Njegova se globalna zajednica sastoji od više od 300 tisuća istraživača i znanstvenih profesionalaca iz bioloških znanosti, farmakologije i analitičkih područja.
  • Izvor: technologynetworks.com