Zanimljivosti
GRAD ČAZMA
Energetska obnova škole i ako Grad preuzme osnivačka prava
objavljeno: 20. veljače 2018.

… ako Grad Čazma preuzme osnivačka prava nad školom, reagirao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Informacije koje daje dožupanica u javnost da će se prekinuti projekti kojima Županija konačno kandidira čazmansku školu za obnovu nisu točne. Dobro je rekla, kandidira. Već kandidiraju čazmansku školu dvadesetak godina koja ne uspijeva biti obnovljena, a kamoli da dođe do najavljenoga, kako je župan rekao jednosmjenskoga rada gdje će se dograditi škola i školski kapaciteti, a ne pregrađivati školski hodnici. Energetsku obnovu škola ne rade županije, već država, ma tko bio osnivač. Ne obnavljaju se županijske zgrade, nego škole – kaže gradonačelnik Pirak.

Pirak smatra i kako se Županija ne brine iznimno dobro o čazmanskoj školi kako je rekla dožupanica jer da se brine škola bi bila onakva kakve su škole u Bjelovaru, Vrbovcu, Ivanić-Gradu i drugim sredinama, gdje su osnivači škola gradovi.

Dovoljno je otići u školske prostore i vidjeti da su oni isti godinama, kao i kad smo mi stariji pohađali školu i imali nastavu u njoj. Neprihvatljivo je da se javnost dezinformira i ovakve stvari preko leđa djece provode. To nije dobro! A vidimo i kako Županija brine o školi, da čak u školskom odboru ne sjede Čazmanci, već Bjelovarčani i oni odlučuju kako će se i na koji način u našoj školi raditi. Ako oni kažu da je u našoj školi dobro, pa po riječima naše dožupanice i jest dobro. U svakom slučaju, Čazmanci nisu zadovoljni i nećemo odustati od svojih prava da preuzmemo osnivačka prava nad OŠ Čazma – rekao je Pirak.

Podsjeća i zašto Grad Čazma traži osnivačka prava nad OŠ Čazma.

Želimo da naša škola ne bude samo na papiru e-škola, čime se Županija diči i kaže: ‘Čazmanskoj školi ne treba ni krede ni spužve, oni imaju e-školu!’ Naprosto to nije točno, ako smo nabavili dvije elektroničke ploče, ne znači da smo riješili problem. Pola sanitarnih čvorova u našoj školi nije u funkciji. Ako su školski prostori takvi da se djeca sele iz razreda u razred, pritom nose svoju odjeću do svakoga razreda, ne možemo govoriti o standardu koji imaju druge škole. Kad preuzmemo osnivačka prava, taj ćemo dio riješiti, sagraditi novu školu, staru obnoviti, stvoriti uvjete za jednosmjenski rad i na taj način nećemo pričati i najavljivati kako će djeci biti bolje nego ćemo raditi. Nedopustivo je da se novac koji država šalje za obnovu i održavanje troši negdje drugdje. Stotine tisuća kuna koje pomnožimo s brojem godina doći ćemo i do petnaestak milijuna kuna bez kojih je ostala naša škola i koji su utrošeni na vraćanje kredita za neke druge škole u županiji i zato želimo da se taj novac usmjeri za ono što našoj djeci treba – zaključio je Pirak. [ IZ DRUGIH IZVORA | cazma.hr ]