Jučer-danas-sutra
21. VELJAČE: MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA
Naš jezik, naša imovina
objavljeno: 21. veljače 2018.

Na Međunarodnom danu materinskog jezika 2018., koji se svake godine obilježava 21. veljače, UNESCO ponavlja svoju predanost jezičnoj raznolikosti i poziva svoje države članice da proslave dan na što više jezika kao podsjetnik da su jezična raznolikost i višejezičnost ključni za održivi razvoj.

Sve više jezika nestaje. U prosjeku svaka dva tjedna nestaje jedan jezik. Polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja. Polovicu svih jezika govori samo deset tisuća i manje govornika, a čak četvrtinu samo tisuću osoba. Obrazovni sustavi širom svijeta i internet zanemaruju tisuće jezika, što ugrožava i bogatstvo ljudskog znanja. 

Ove godine UNESCO obilježava 70. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i njegovu odvažnu izjavu da „ne postoji diskriminacija na temelju jezika”, a slavi njegov prijevod na više od 500 jezika.

  • „Svatko ima pravo na sva prava i slobode navedene u ovoj Deklaraciji, bez obzira na vrstu, poput rase, boje, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja ili drugog statusa.”
  • Članak 2, Opća deklaracija o ljudskim pravima , 1948.

UNESCO također koristi ovaj dan da se usredotoči na jezičnu raznolikost i višejezičnost kao integralni dio održivoga razvoja.

Događaj će danas  biti obilježen u sjedištu UNESCO-a u Parizu raspravom  jezičnih stručnjaka o temi „Naši jezici, naša imovina” u suradnji s Organisation Internationale de la Francophonie .