Zanimljivosti
SREDNJA ŠKOLA ZABOK
Učenici kuhali džemove i pekmeze
objavljeno: 21. veljače 2018.

Učenici su zaključili da su domaći proizvodi ukusniji, boljeg okusa i ljepše boje, pa se tako rodila ideja da će pokušati sami napraviti domaće proizvode od prikupljenoga voća i povrća tijekom ljetnih mjeseci, a po potrebi ga i smrznuti i sačuvati do jeseni kad će započeti nova školska godina i nove vježbe u ugostiteljskom kabinetu.

Na početku rujna započele su i praktične vježbe vezane uz izradbu prerađevina od voća i povrća za konzumiranje u dijelu ugostiteljskoga poslovnog procesa. U nekoliko radnih dana u ugostiteljskom praktikumu, od prikupljenog voća i povrća u vlastitim voćnjacima i povrtnjacima, učenici su pod vodstvom svojih mentorica napravili ekstra džem od aronije, breskve, jabuke i dunje, džem od crnoga grožđa, jabuka i dunja, domaći pekmez od šljiva, kompote od trešanja i buća, pasterizirane kisele paprike, feferone i ciklu.

Sve su zgotovili odgovarajućim tehnološkim postupcima, napunili staklenke, pasterizirali ih, izvagali i napisali deklaracije na proizvodima. Učenici su tiskali deklaracije i naljepnice te napravili PowerPoint prezentaciju kojom su svoj projekt predstavili roditeljima na roditeljskom sastanku prije nekoliko dana. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zagorje.com ]