Zanimljivosti
OŠ RUGVICA
Učitelji treneri za sutra
objavljeno: 21. veljače 2018.

Osnovna škola Rugvica, odnosno učiteljica mentorica Vesna Žutak, jedina je dobila poziv za sudjelovanje na okruglim stolovima u Bruxellesu. To je bilo treće izdanje projektne radionice.

………….

  • Erasmus +KA 2 Strategic partnership i KA 3 Policy reforms Bruxelles – od 30. studenoga do 1. prosinca 2017.

………….

Svrha radionice bila je pomoći projektnim partnerima i voditeljima 13 projekata kako bi sastavili europske konzorcije za nadolazeće pozive i prijedloge u području vještina Erasmusa [Ključna akcija 2, Strateška partnerstva i ključna akcija 3 – politička reforma te drugi programi koji se odnose na nastavnike i trenere].

Predavači su bili iskusni seniori u projektima, razvojni menadžeri u području obrazovne politike, predstavnici Belgije i drugih europskih zemalja te Europske komisije.

Učiteljica Vesna Žutak bila je jedina učiteljica iz Hrvatske koja je sudjelovala na velikoj proslavi 30 godina Erasmusa u centru Bozar i na dva okrugla stola.

  • Prvi okrugli stol organizirala je Malta s temom Teachers mentoring across contexts: Apeer learning opportunity – Faculty of Education Universal, University of Malta, a predavač je bio Michelle Attard Tonna.
  • Drugi okrugli stol organizirala je pokrajina Baden-Württemberg s temom Cjeloživotno učenje, a predavanje je održala profesorica Minke Jacobi s najpoznatijega njemačkog učiteljskog fakulteta Ludwigsburg University of Education.

Glavni je zadatak bio da se što više međusobno povežemo i upoznamo kako bismo što bolje surađivali i ostvarili neke od međunarodnih projekata.

Imali smo nekoliko zajedničkih predavanja s vrlo zanimljivim temama, uvodne prezentacije u Erasmusovim pozivima, 13 okruglih stolova i primjere dobre prakse u EU-ovim projektima.

Odabrane škole i institucije mogu očekivati poziv nekog od voditelja 13 okruglih stolova i potpisivanje međunarodne suradnje koju financiraju voditelj projekta (70 posto) i županija (30 posto) koja za takve projekte dobiva sredstva iz EU-a.

Ovo je svojevrsna suradnja regija, općina i raznih obrazovnih institucija u Europi, a glavni organizator je Europska komisija.

Središnji događaj bio je veliki spektakl u Bozaru i proslava 30 godina Erasmusa koju je organizirala Europska komisija uz koktel i besplatnu večeru. Završnica programa uistinu je bila spektakularna, uz mnogobrojne goste, uzvanike i mlade ljude koji su prošli Erasmusove programe razmjene. Ono što smo vidjeli bilo je prekrasno.

Zahvaljujem i Uredu hrvatskih regija na gostoprimstvu, besplatnom smještaju te pomoći u snalaženju u Bruxellesu  i obilasku toga prelijepog grada u doba došašća.

Hvala svima na potpori. Voljela bih da i drugi mogu doživjeti ovakvo stručno usavršavanje.

…………………

Vesna ŽUTAK, diplomirana učiteljica s pojačanim engleskim jezikom – mentor | voditeljica pripreme i provedbe projekata EU-a