Iz školskog svijeta
EUROPSKA KOMISIJA > KULTURNA PROMOCIJA ZA NIZOZEMSKU I MALTU
Europske prijestolnice kulture u 2018. Leeuwarden i Valleta
objavljeno: 22. veljače 2018.

Titulu Europskih prijestolnica kulture u 2018. nose gradovi Leeuwarden u Nizozemskoj i Valleta na Malti. Izbor za Europsku prijestolnicu kulture gradovima predstavlja priliku da oblikuju svoj imidž, smjeste se na svjetsku kulturnu kartu, privuku više turista i razmotre mogućnosti za razvoj kroz kulturu.

Europske prijestolnice kulture pomažu zajednicama da kroz kulturu ostvare dugotrajne učinke za gradove, građane i gospodarstvo – istaknuo je europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračič.

Dodao je da će 2018. godina biti posebna, jer je to i Europska godina kulturnoga naslijeđa. Oba su grada u programe Europske prijestolnice kulture uključila brojne projekte promoviranja kulturne baštine, pridonoseći time isticanju uloge kulture u izgradnji europskog identiteta, priopćila je Europska komisija.

Proglašenje europskih prijestolnica kulture pokrenula je 1985. godine tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri, a inicijativa je otad prerasla u jednu od najistaknutijih kulturnih u Europi. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora obuhvaćati istaknutu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i uključenost građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Već je odlučeno da će 2020. godine kulturna prijestolnica biti Rijeka, koja se za to već naveliko priprema.

A s prvim danima siječnja Bugarska je preuzela šestomjesečno predsjedanje EU-om. Kao središnju temu postavljeno je pitanje europske budućnosti Zapadnog Balkana. Planira se i održavanje izvanrednog summita EU-a za 17. svibnja 2018. godine. [ IZ DRUGIH IZVORA | europa.eu ]