Savjeti stručnjaka
ISTRAŽIVANJE > UNIVERSITY COLLEGE U LONDONU
Djeca koja ne idu spavati na vrijeme imaju problema u školi
objavljeno: 26. veljače 2018.

Stručnjaci savjetuju da djecu pošaljete na vrijeme u krevet kako ne bi imala problema s nekim predmetima u školi, a najviše s matematikom i čitanjem.

U okviru istraživanja praćena su djeca od tri i sedam godina kao i njihove navike odlaska u krevet. Oni koji nisu imali određeno vrijeme odlaska na spavanje pokazali su lošije rezultate od onih koji su na vrijeme odlazili u krevet i imali dovoljno sna i odmora. Utvrđeno je da trogodišnja djeca koja ne idu spavati svaku noć u isto vrijeme imaju problem s reguliranjem emocija i veće izglede da budu pretila u životu. Djeca mogu imati psihičkih problema i biti vrlo umorni ako svaki puta liježu u različito vrijeme.

Ako letite avionom i prolazite kroz različite vremenske zone, teško vam je funkcionirati kada dođete na odredište. Isto je i kod djece kada im mijenjate vrijeme spavanja. San je nužan za formiranje i čuvanje sjećanja, svakodnevno učenje te je vrlo važan za djecu – rekla je Yvonne Kelly s University Collegea u Londonu.

U ispitivanju je sudjelovalo više od 11 000 djece koja su praćena tijekom četiri godine. Yvonne Kelly kazala je kako roditelji očajavaju, jer ne mogu napraviti promjenu. No, kod djece čiji su roditelji naknadno uveli točno vrijeme odlaska na spavanje utvrđeno je da je došlo do pozitivne promjene i napretka u razvoju. [ IZ DRUGIH IZVORA | BBC Education ]