Zanimljivosti
ISTARSKA ŽUPANIJA
Od jeseni građanski odgoj u deset istarskih osnovnih škola
objavljeno: 22. veljače 2018.

… Sporazuma o suradnji na uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama. Sporazum su potpisali istarski župan Valter Flego, gradonačelnici Rijeke, Pazina i Umaga Vojko Obersnel, Renato Krulčić i Vili Bassanese te predstavnici Pule, Poreča i Rovinja.

Prema riječima župana Flege, kao zajednici potreban nam je moderni obrazovni sustav koji će našu djecu poticati na kritičko razmišljanje te izgradnju otvorenoga i tolerantnoga društva. Zbog toga je, smatra župan, provedba cjelovite kurikularne reforme proces koji treba čim prije provesti:

„Upravo smo s tim ciljem u Istarskoj županiji krenuli s projektom uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama. Temelj za građanski odgoj uspostavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom te je potom oplemenjen i prilagođen našim lokalnim specifičnostima. Ujedno želim podsjetiti kako smo već i projektom implementacije zavičajne nastave krenuli u smjeru baštinjenja našega regionalnoga identiteta i naših vrijednosti, a uvođenjem građanskoga odgoja i obrazovanja činimo dodatni iskorak u tom smjeru.”

Zadovoljstvo uvođenjem građanskoga odgoja iskazao je i gradonačelnik Renato Krulčić, koji smatra da će se na taj način nadograditi ono za što se zalaže Grad Pazin.

Gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na riječka iskustva uvođenja građanskoga odgoja, koji se eksperimentalno provodi u šest osnovnih škola te je izazvao veliki interes učenika kao i zadovoljstvo učitelja i roditelja:

„Iznimno sam zadovoljan i ponosan što se program građanskoga odgoja širi Hrvatskom. Nažalost, građanski odgoj u Hrvatskoj još uvijek nije sastavni dio kurikuluma te se predaje kao izvannastavna aktivnost.”

Župan Flego se osvrnuo na hodogram aktivnosti koje su prethodile potpisivanju Sporazuma, a koje su započele u rujnu 2016. godine kada je u Poreču održan sastanak o građanskom odgoju i obrazovanju. Potom je provedena anketa u školama diljem Istre te su brojne škole iskazale interes za uvođenje građanskoga odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. U rujnu 2017. godine istarski župan imenovao je radnu skupinu od sedam članova zaduženih za realizaciju programa, od kojih su tri članice iz Centra za građanske inicijative Poreč, a ostali su članovi predsjednica Tanja Carić iz Gimnazije Pula, zamjenik predsjednice Čedomir Ružić iz Srednje škole Labin, Slaviša Šmalc iz Grada Umaga te Patricia Percan iz Istarske županije.

Interes za uvođenje GOO-a iskazali su gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin i Umag za škole čiji su osnivači te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija. Na temelju iskaza interesa i motivacijskoga pisma, odabrane su sljedeće škole čiji je osnivač Istarska županija: OŠ Barban, OŠ Krnica, OŠ Potpićan, OŠ Vodnjan i OŠ Žminj, a Gradovi koji su osnivači škola odabrali su ih ukupno pet.

Za po dva djelatnika izabranih deset škola bit će organizirana edukacija u Umagu, Poreču, Pazinu, Rovinju, Puli, Žminju i Barbanu, u sedam ciklusa po dva dana od ožujka do lipnja. Edukaciju će provoditi inicijativa GOOD, odnosno udruge članice Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije i GONG. Edukacija će obuhvaćati sedam modula: Uvod u ljudska prava; Participativna metodika; Politička pismenost; Medijska pismenost; Obrazovanje protiv korupcije; Volontiranje u radu s djecom i mladima; Osnovni seminar medijacije. Nakon edukacije, stvorit će se uvjeti za uvođenje GOO-a kao izvannastavne aktivnosti u petim razredima odabranih škola, u školskoj godini 2018./2019. [ IZ DRUGIH IZVORA | istra-istria.hr ]