Iz školskog svijeta
GRAD KRIŽEVCI
Uključeni u akciju „Gradovi i općine prijatelji djece”
objavljeno: 23. veljače 2018.

Gradovi prijatelji djece globalna je inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Republici Hrvatskoj ovu akciju vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
Cilj je ove akcije poticanje lokalne zajednice da ulaže u djecu, njihovo sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, odgoj i obrazovanje, socijalnu skrb, kulturu, sport, slobodno vrijeme i daju roditeljima podršku u odgoju djece.
Djeca su zalog za budućnost i moramo ulagati u njih, a upravo to ćemo i činiti ovom  akcijom. Početkom godine osigurali smo besplatnu školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva, a promjenom ciklusa udžbenika naši će učenici imati besplatne udžbenike. Ovo je samo početak našega djelovanja za djecu i s djecom”, istaknuo je gradonačelnik Mario RAJN.
Trenutačno je u ovu akciju uključeno 113 gradova i općina, dok su počasni naziv dostigla 62 grada i općina. Grad Križevci uključio se u ovu akciju kako bi se u suradnji s udrugama i institucijama stvorila sredina koja sustavno skrbi o djeci, uvažava njihova mišljenja, prava i potrebe. 
Na Planu aktivnosti radio je Koordinacijski odbor akcije „Grad Križevci prijatelj djece”, sastavljen od 19 članica i članova, a čiji je predsjednik zamjenik gradonačelnika Danijel ŠAŠKO: „Koordinacijski odbor akcije ‘Grad Križevci prijatelj djece’ imenovan je u srpnju prošle godine te se sastoji od ljudi koji žele raditi za djecu. Već od imenovanja Odbora, početkom listopada, organizirali smo obilježavanje Dječjega tjedna, gdje smo sedam dana bili u potpunosti posvećeni djeci. Cilj nam je i dalje organizirati što više događanja za djecu, ali i poboljšati uvjete života djece u našem gradu.” [ IZ DRUGIH IZVORA | krizevci.hr  ]