Iz školskog svijeta
IZ SPLITA NAJAVA VELIKE MEĐUNARODNE KONFERENCIJE
„Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima”
objavljeno: 27. veljače 2018.

Splitsko-dalmatinska županija po uzoru na Varaždinsku pokrenula je osnivanje centara izvrsnosti iz STEM područja koje pohađa 330 učenika, a plan je uskoro osnovati i Centar izvrsnosti iz prirodoslovlja. Po tom smo pitanju, pohvalio se župan Blaženko BOBAN, prestigli mentore i sada smo županija koja ima najviše centara izvrsnosti u Hrvatskoj. Najavio je i kako su odlučili otići korak dalje pa su organizirali trodnevnu međunarodnu konferenciju na kojoj će se razgovarati o izazovima u radu s darovitom djecom, a na koju se u samo nekoliko sati prijavilo 400 učitelja razredne nastave, učitelja i nastavnika STEM područja, voditelja ŽSV-a, ravnatelja i stručnih suradnika psihologa iz Hrvatske, Izraela, Poljske, Njemačke i zemalja iz okruženja.

Neke zemlje imaju izvrsno razvijen sustav prepoznavanja darovite djece, a tu posebno ističem dobru suradnju s Veleposlanstvom Izraela. Kada sam razgovarao s njihovom veleposlanicom u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Zinom Kalay, kazala je da je veseli što je naišla na konkretne ljude. Nadam se da će ova konferencija utrti put u odnosu prema mladima, posebno onima koji su izvrsni, a koji nemaju mogućnost tu svoju izvrsnost ugraditi u sustav – kazao je Boban i najavio da će osnovati i Registar izvrsnosti u kojemu će biti popis svih onih koji budu prošli kroz centre izvrsnosti.

Tomislav ĐONLIĆ, pročelnik županijskog Odjela za društvene djelatnosti, rekao je da je činjenica kako se u našem obrazovnom sustavu nije razvio kvalitetan model za rad s nadarenim učenicima, da dodatna nastava nije dostatna te da su se u Splitsko-dalmatinskoj županiji opredijelili za izvrsnost umjesto prosječnosti. 

Cilj nam je doći do tisuću kvalitetnih, nadarenih ljudi koji će proći kroz centre izvrsnosti. Želimo da nadarena djeca ostaju u našoj županiji, da se obrazuju na našem sveučilištu i da nakon toga mogu ostati ovdje raditi. Veseli me što će doći i pročelnici iz drugih županija, ali i kolege iz BiH, Makedonije, Njemačke i Poljske, a tema na marginama ove konferencije zasigurno će biti i širenje centara – istaknuo je Đonlić.

Program Konferencije, koja će se od 1. do 3. ožujka održati na splitskom Medicinskom fakultetu, podijeljen je tematski po danima. Prvog će dana biti govora o prepoznavanju i osobitostima razvoja darovite djece i mladih, drugoga će dana biti riječi o oblicima odgojno-obrazovne podrške darovitima i primjerima rada s takvom djecom, a zadnjeg dana definirat će se smjernice za rad s darovitima u budućnosti.

– Uz primjere dobre prakse dvadesetak će predavača iznijeti svoja iskustva, a to nam je posebno vrijedno. Značajna su nam predavanja predavača iz Izraela koji će nam prenijeti svoja iskustva uspostave sustava za rad s nadarenima, a upozorit će nas i na eventualne propuste koje su oni napravili, a koje bismo mi mogli izbjeći – zaključio je Ivica Zelić, koordinator centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. [ IZ DRUGIH IZVORA | dalmacija.hr ]