Zanimljivosti
MEĐUNARODNI ISTRAŽIVAČKI DAN NA ODJELU ZA FIZIKU
Učenici u ulozi znanstvenika na CERN-u
objavljeno: 26. veljače 2018.

… na kojoj su analizirali stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu i tako doživjeli jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u.

Okupljene su uvodnim govorom pozdravili pročelnik Odjela za fiziku, izv. prof. dr. sc. Vanja RADOLIĆ i docent Denis STANIĆ. U uvodnom je predavanju prof. dr. sc. Ivica PULJAK (CERN) učenicima na zanimljiv način predstavio fiziku čestica. Učenici su tako mogli doznati kako Sunce gubi četiri milijarde kilograma u jednoj sekundi te da ako bismo uklonili sav prazan prostor unutar atoma, materijal cjelokupnoga čovječanstva stao bi u kockicu šećera koja bi težila 500 milijardi kilograma. Praktični dio radionice vodio je Matej ROGULJIĆ s Instituta Ruđer Bošković, također zaposlen na CERN-u.

Profesor Ivica Puljak ističe kako je suradnja CERN-a s Odjelom za fiziku u Osijeku vezana uz Međunarodni istraživački dan za učenike u kojem 15 tisuća učenika iz cijeloga svijeta provede po jedan dan u različitim istraživačkim institucijama i sveučilištima, analizirajući podatke koje su za njih pripremili znanstvenici u velikom sudarivaču čestica i tom analizom učenici doznaju čime se oni zapravo bave.

Tijekom jutra imamo predavanja, nakon toga analiziramo podatke, a kulminacija dana je videokonferencija u kojoj se spojimo s nekoliko gradova koji to rade isti taj dan. Danas su to Braganca, Debrecen, Firenca i Osijek zajedno s kolegama iz Ženeve, gdje naši učenici na engleskom jeziku ispričaju što su radili kao i učenici iz ostalih gradova i na kraju se njihovi rezultati kombiniraju zajedno. Već šest godina zaredom provodimo ovakve dane i naša iskustva pokazuju kako se to učenicima izrazito sviđa – zaključuje prof. Ivica Puljak. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glas-slavonije.hr ]