Iz školskog svijeta
DJEČJI VRTIĆ SUHOPOLJE
Predškolci na HAK-ovoj prometno-edukativnoj radionici „Vidi i klikni”
objavljeno: 26. veljače 2018.

Radionice su namijenjene djeci rane školske dobi, procijenjenoj kao najranjivijoj skupini u prometu, u kojem sudjeluju kao pješaci, ali i kao putnici u vozilima.

Polaznici DV Suhopolje, starija skupina i dvije skupine djece polaznika programa predškole, sudjelovali se sa svojim odgojiteljima u radionici organiziranoj u dvorani OŠ Suhopolje. Djeca su u ovoj radionici imala priliku ponoviti pravila ponašanja u prometu, ali i naučiti s kojim se opasnostima mogu susresti u prometu, na parkiralištu i na kolniku. Uvježbavali su pravilno prelaženje prometnica, ali i pravila o vožnji u automobilima.

Djeca su sa zanimanjem promatrala demonstratore, koji su električnim mini-vozilom simulirali različite prometne situacije u kojima se djeca mogu naći, ali i jako dobro upamtila što se događalo s lutkom Hakijem, koji nije poštivao prometna pravila.

„Haki je bio neposlušan u prometu i nije gledao lijevo i desno i opet lijevo i skoro je imao sudar s autom, a dok se vozio u autu sjedio je naprijed i bez pojasa, pa je mogao ispasti kroz prozor” – uzbuđen je bio šestogodišnjak Adrian.

„Naučio sam kako se prelazi cesta i da se uvijek moram voziti na zadnjem sjedalu i biti zavezan” – rekao je budući prvoškolac Josip.

Sva su djeca za uspomenu i podsjetnik dobila bojanku, u kojoj su prikazane različite prometne situacije i pravila ponašanja u prometu.

Ovakve preventivne aktivnosti pozitivno su ocijenili odgojitelji, ali i roditelji, koji i sami ponekad trebaju edukaciju i podsjetnik na pravilna ponašanja u prometu.