Zanimljivosti
TEHNIČKA ŠKOLA I EKONOMSKA I TRGOVAČKA ŠKOLA ČAKOVEC
Dobre veze nisu bezveze
objavljeno: 1. ožujka 2018.

… psihologinje Lucija Matjačić Kovačić iz Tehničke škole Čakovec i Marta Vugrinec Pivčević iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec osmislile su radionicu na kojoj su okupile učenike i učenice iz ovih dviju škola.

Tehnička škola Čakovec pretežno je muška škola i kad se na satovima razrednog odjela razgovara o muško-ženskim temama učenicima uvijek nedostaje ona druga strana, mišljenje i argumenti ženskoga spola. Na ovoj su radionici žensku stranu zastupale učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.

Radionica je održana u prostorima Tehničke škole Čakovec. Sudjelovalo je osam učenika trećih razreda TŠČ-a, smjera tehničar za računalstvo i strojarski računalni tehničar, te isto toliko učenica istoga godišta ETŠ-a, smjera upravni referent i hotelijersko-turistički tehničar.

Svaka od skupina, djevojke i mladići, u svojoj je školi izradila „stablo dobre veze” sa zrelim i trulim plodovima koji predstavljaju poželjna ponašanja i osobine u vezi te ona nepoželjna, koja ne potiču zdrav razvoj veze, već loše utječu na nju.

Raspravljalo se o pravima u vezi te važnosti suradnje i kompromisa, što su sve pokušali primijeniti u rješavanju određenih konfliktnih situacija. Važna je tema bila i asertivna komunikacija te zadržavanje vlastite osobnosti u vezi s drugom osobom.

Naglašeno je pritom da se sve naučeno može primijeniti na svaki odnos, ne samo na odnos s djevojkom/mladićem u ljubavnoj vezi. Uz glumu i smijeh, radeći u paru i u grupama, učenicima se radionica jako svidjela, a posebno im je zanimljiva bila izmjena aktivnosti i metoda rada (sigurno su razlog tome i nova poznanstva).

DOJMOVI S RADIONICE NEKIH OD NJEZINIH SUDIONIKA

Mislim da su takve radionice jako korisne, osobito za nas učenike i učenice u adolescentskoj dobi. Moramo shvatiti važnost veze te da to nije bezveze. U vezi se radi o našim osjećajima. Mi smo još mladi, ali znamo i moramo naučiti da ljubav radi čuda. U to ćemo se još u životu uvjeriti. Osjećala sam se uzbuđeno, a cijela je radionica bila jako zanimljiva i poučna za sve nas, rekla je Barbara. 

Koristan rad u skupinama i parovima u kojima smo imali prilike steći prijateljstva. Spoznali smo nove stavove o vezama i odnosima između djevojaka i mladića te koliko su važni osjećaji obiju strana, dodala je Dorotea, a Damir je rekao kako smatra da je radionica bila vrlo poučna i učinkovita te jako kreativna.

Kako kaže, nada se da će u budućnosti biti više ovakvih radionica u koje će se uključiti više učenika, jer takve radionice proširuju vidike. 

– Za dobru je vezu potrebno da oba partnera ulažu puno truda i rada. Kao i kod svega drugoga, potrebno je često raditi kompromise i poštivati prava i želje drugih. Radionice poput ove su vrlo su dobre kako bi mladi čuli mišljenja drugih i drugoga spola, njihove ideje i što oni smatraju dobrim, tj. pozitivnim ili lošim, negativnim stranama veza.

Trenutačno smo u „kritičnim” godinama u kojima mnogo mladih stupa u svoje prve veze. Ova nam je radionica omogućila upoznavanje novih prijatelja i stjecanje novih iskustava, a i pomogla nam je u donošenju odluka u vezi nakon što smo stekli uvid u ono što druga, ženska strana stvarno očekuje od veze, složni su učenici 3. RT razreda. 

Zahvala učenicama Ekonomske i trgovačke škole

– Zahvaljujemo učenicama Ekonomske i trgovačke škole Čakovec što su našim učenicima pomogle u boljem shvaćanju muško-ženskih odnosa približivši im ženski način razmišljanja i očekivanja. Potaknuti dobrim iskustvom suradnje među školama, veselimo se novim idejama i druženjima – rekla je psihologinja Lucija Matjačić Kovačić, jedna od organizatorica radionice u sklopu 11. Tjedna psihologije u Tehničkoj školi Čakovec. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]