Zanimljivosti
OŠ SESVETSKI KRALJEVEC
Dijete i odgovorno ponašanje prema životinjama
objavljeno: 28. veljače 2018.

Bila je to kujica Sisi, pas iz pasmine pekinezera, koju je dovela Nina VERČEVIĆ, predstavnica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec. Nina Verčević održala je radionicu „Briga i odgovorno ponašanje prema životinjama” koja je organizirana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje i šport te Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec.

To zagrebačko sklonište provodi primjerene edukacijske radionice u vrtićima i školama kojima je cilj razvijanje svijesti o ulozi životinja u čovjekovu okruženju te o čovjekovu odnosu prema njima s naglaskom na odnosu čovjeka i psa. Tijekom radionice učenicima je omogućen siguran, neposredan doživljaj susreta sa životinjom. Učenicima nije bio najavljen dolazak psa, pa je oduševljenje bilo na vrhuncu kada su ga ugledali. Svi su htjeli odmah potrčati do njega, ali ih je Nina spriječila u tome, zato da se pas ne uplaši.

Radionica je počela zabavnom igrom u kojoj su učenici igrali mali kviz znanja o vrstama pasa, a za točne odgovore bili su nagrađeni malim nagradama.

Zatim su učenici sa zanimanjem pratili PowerPoint prezentaciju iz koje su naučili kako životinje vide svijet oko sebe, što im je bilo iznimno zanimljivo. Bili su iznenađeni informacijama o tome kako orao daleko vidi u usporedbi s čovjekom, i zašto se ptica tako brzo zaleti na točno određeno mjesto po svoj plijen kojeg ljudi, iako su bliže plijenu, ne vide.

Naučili su što je sve potrebno imati ako kao kućnog ljubimca imaju psa (primjerice određenu vrstu hrane, četke, igračke…) te kako se brinuti o njima.

Učenici su iznosili svoja iskustva o kućnim ljubimcima, kako su ih dobili te kako se brinu o njima. Bilo je zanimljivo slušati koliko su upućeni i koliko znaju o životinjama i brizi o njima, o redovitom vođenju životinje kod veterinara na redovito cijepljenje, kako životinje ne smiju jesti svu vrstu hrane, kako provoditi higijenu kod životinja.

Na radionici su naučili kako postupiti ako vide napuštenog psa te što se s njim događa kada dođe u sklonište za životinje. Najprije je obvezatan pregled kod veterinara, koji prvo provjeri ima li pas čip, utvrdi njegovo zdravstveno stanje te ga cijepi i zaštiti od nametnika. Kroz videofilm učenici su upoznali na koji se način udomljavaju psi iz skloništa.

Najzanimljiviji dio radionice bio je kada su učenici mogli primijeniti nova znanja o prilasku nepoznatoj životinji. Svi su dolazili do Nine i pristojno je upitali mogu li pomaziti njezina psa. Nakon njezina dopuštenja svaki je učenik pružio svoju ruku kako bi je pas ponjušio i tek tada su mogli pomaziti Sisi koja je bila izrazito strpljiva, društvena i vesela u dječjem društvu.

Zahvaljujući ovoj radionici učenici su na primjerima iskustva u radu na zbrinjavanju životinja koje je iznijela Nina Verčević obogatili svoj odnos prema životinjama i uvidjeli vrijednosti volontiranja. Donosimo neke od učeničkih dojmova.

„Vrlo me se dojmio susret s psom Sisi iz skloništa za životinje Dumovec. Bila je strpljiva s nama djecom. Na njezinu nam je primjeru pokazano kako pristupiti životinjama. Edukacija je bila poučna te nas naučila da životinje imaju važnu ulogu u našim životima.”

  • Laura TURČIĆ

 „Zanimljivo mi je bilo kada nam je teta pokazivala kako životinje vide. Rekla nam je da kućne životinje ne ostavljamo same na cesti, zato što same ne mogu preživjeti. Teta je dovela psa Sisi i dozvolila je da se upoznamo s njom. Uputila nas je što da radimo ako pronađemo napuštenog psa. Najprije oprezno pružimo ruku da vidimo je li pitom, a zatim ga pomazimo po leđima. Nakon toga psa je potrebno odvesti veterinaru koji provjerava ima li pas čip, pregledava ga i cijepi.”

  • Bruna MILIČEVIĆ

„Meni se najviše svidjelo kada smo gledali kako neke životinje vide. Koliko se sjećam, orao najbolje vidi, a žaba najslabije. Zanimljivo je bilo gledati kako životinje vide, za razliku od ljudi. Skoro sve životinje vide mutno, konj ima crtu u sredini, a pas vidi crno-bijelo…”

  • Gabriel BILIĆ

Kako se Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba nalazi nedaleko od naše škole, učenici su na kraju zapitali: „Možemo li zajedno posjetiti sklonište?” Tko zna, možda ovoj priči ipak nije kraj…

………….

Blaženka SALAJ, dipl. učiteljica razredne nastave

………….

Blaženka Salaj u Osnovnoj školi Sesvetski Kraljevec radi 18 godina. U radu s djecom provodi razne projekte koji su vezani za terensku nastavu, zatim istraživanja s naglaskom na individualnom radu učenika. Veliku pozornost posvećuje kreativnom razvoju djece, vodi izvannastavne aktivnosti u kojima je naglasak na raznim tehnikama ručnoga rada.