Zanimljivosti
OŠ SUHOPOLJE, PŠ CABUNA
Opet su pokazali da – može i drukčije
objavljeno: 1. ožujka 2018.

Uz suglasnost roditelja, pripremila je poslijepodnevno druženje učenika i roditelja na kojemu su učenici pokazali svoje talente, ali i sve vještine i znanja koja su u prethodnom razdoblju usvojili. Pokazali su roditeljima svoje umijeće prezentiranja, pjevanja i glume. Učenici su se predstavili zajedničkim interaktivnim kazivanjem pjesama „Osmjeh” i „Moja staza”, koje su uvježbali na satovima hrvatskog jezika.

Učiteljica je spretno organizirala izmjenu aktivnosti, tako da je svaki učenik dobio priliku predstaviti se roditeljima kroz aktivnost koja je njemu svojstvena. Bilo je tu soloizvedbi učenika na flauti, klaviru, gitari i harmonici; krasnoslova vlastitih pjesama posvećenih majkama i domovini; čitanja zanimljivih sastavaka i učeničkih izvješća o nekom događaju.

Posljednja, grupna aktivnost roditelja i djece prije zajedničke večere bila je osmišljavanje zajedničke priče po motivacijskim karticama.

Nakon večere, djeca su ispratila roditelje i ostala s učiteljicom na večernjem druženju uz društvene igre i čitanje. Sve se održavalo u PŠ Cabuna, u opremljenom smještajnom prostoru, u kojemu su učenici sa svojom učiteljicom i prespavali.

Kroz ovu su aktivnost djeca u pripremi uvježbavala svoje vještine dvominutnih prezentacija i svladavala strah od javnih nastupa. Uz to, u zajedničkom druženju s roditeljima obavljen je i svojevrstan roditeljski sastanak, na kojem su – bolje od svih opisnih ocjena ili bilješki – roditelji vidjeli znanja, umijeća i talente svoje djece, ali i stekli uvid u njihove društvene kompetencije i odnose s razrednim prijateljima.

Osim toga, neki od učenika prvi su puta iskusili odvajanje od roditelja preko noći, što je na neki način i priprema za školu u prirodi, koju planiraju u lipnju.

Drugi je dan bio rezerviran za tjelovježbu i zajedničke edukativno-zabavne aktivnosti s učenicima iz područne škole. Tako su se budući razredni kolege bolje upoznali i pripremili za zajednički polazak u 5. razred.

Učenici su, iako uzbuđeni, bili izvrsni u svojim zaduženjima, a roditelji oduševljeni svime što su učiteljica i djeca pripremili. Pohvalili su veliki trud učiteljice u osmišljavanju i provedbi aktivnosti i dali podršku i za sva daljnja događanja.

…………………

Natalija KOŽIĆ LUKAČEVIĆ, predsjednica Vijeća roditelja