Zanimljivosti
OŠ „PETAR ZORANIĆ”, NIN
FAST povezao Nin s Norveškom, Poljskom, Slovenijom i Danskom
objavljeno: 2. ožujka 2018.

U projektu FAST još sudjeluju partneri iz Norveške, Poljske, Slovenije i Hrvatske, naša Osnovna škola „Petar Zoranić” iz Nina.

Prvi je partnerski sastanak održan prošle godine u rujnu u Danskoj, na kojem su sudjelovale učiteljice razredne nastave Vesna PEŠUŠIĆ [predsjednica Školskoga odbora, kao predstavnica ravnatelja], Martina JELENKOVIĆ, Iva MARAS i Željana POPIĆ. Naravno, tamo su se susrele s kolegama iz partnerskih zemalja, bile u prilici promatrati nastavu te vidjeti kako funkcionira školski sustav u Danskoj.

Sljedeći će se partnerski sastanak održati krajem svibnja ove godine u Ninu, kada će se dogovarati daljnji zadatci i ciljevi projekta.

Cilj je projekta FAST poboljšanje rada i korištenje IKT-a u nastavnom procesu, kao i razmjena iskustava dobre prakse primjenjivih u svakoj školi partneru. Pod tim se podrazumijeva korištenje raznih aplikacija i alata u nastavi te educiranje kako učenika tako i roditelja u tom području. Projekt traje do 2020. godine, u međuvremenu svi učitelji uključeni u projekt vrijedno rade na mjesečnim zadatcima sa svojim učenicima.

Želja nam je predstaviti rezultate rada upravo prošloga mjeseca.

Učenici su sa svojim učiteljicama – na opću radost učenika 4. razreda – zahvaljujući Skypeu sudjelovali u druženju sa školarcima iz Norveške.

Putem Skypea djeca su imala priliku zaviriti u učionicu Stiana ANTONSENA, učitelja 6. razreda, pa je uzbuđenje svih učenika bilo još veće.

Učenici su međusobno komunicirali na zavidnoj razini engleskoga jezika, ako uzmemo u obzir da su tek 4. razred. Predstavili su svoja mjesta, školu te postavljali jedni drugima zanimljiva pitanja i dobivali još zanimljivije odgovore. Mali Norvežani ne vole snijeg, dok bi naši učenici rado bili na snijegu.

Otkrili smo čak da je troje učenika iz tog razreda posjetilo Hrvatsku i da im se jako svidjela. Druženje je potrajalo 30 minuta sa željom da ga ponovimo, s nekom novom temom.

Više o dosadašnjim mjesečnim zadatcima i samom projektu možete vidjeti OVDJE.

………………………..

Željana POPIĆ, učiteljica mentorica | OŠ „Petar Zoranić”, Nin