Zanimljivosti
OŠ „VLADIMIR NAZOR”, KRIŽEVCI
Susret putem Skypea s europarlamentarcem
objavljeno: 2. ožujka 2018.

Učenici šestih i osmih razreda ugostili su i nekoliko svojih kolega iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog. U polusatnom susretu s europarlamentarcem učenici su iskoristili priliku i postavili brojna zanimljiva pitanja koja se tiču perspektive mladih u EU-u, predviđanja budućnosti Unije nakon Brexita, poboljšanja gospodarskih prilika u Hrvatskoj i općenito načina funkcioniranja europarlamentarca, njihovih radnih obveza i svakodnevice.

Brian Hayes zastupnik je koji predstavlja svoju domovinu Irsku pa se u razgovoru dotaklo i pitanje hrvatske imigracije na „smaragdnom otoku” te mogućnosti koje Irska nudi našim mladim ljudima. Na pitanje kako vidi Hrvatsku budućnost unutar EU-a Brian Hayes dao je vrlo optimističan odgovor, predviđajući joj velik gospodarski uzlet i podizanje životnog standarda u sljedećih petnaestak godina. Našim je učenicima poručio da preuzmu inicijativu i budu vođe pozitivnih promjena. 

U sklopu projekta Suvremena škola, koji se ostvaruje kroz program Erasmus+, učitelji OŠ „Vladimir Nazor” iz Križevaca ove školske godine pohađaju strukturirane tečajeve u Engleskoj, Irskoj, Španjolskoj, Finskoj i Portugalu. Cilj je projekta uvođenje europske i općenito međunarodne dimenzije u školi te jačanje digitalnih kompetencija. Tijekom godine provodi se niz aktivnosti poput projekata eTwinning u kojima učenici zajednički istražuju prehrambene navike i narodne običaje svojih zemalja, razmjenjuju rezultate istraživanja, razmjenjuju digitalne obrazovne alate i materijale. Organiziraju se susreti putem Skypea na kojima učenici imaju priliku upoznati učenike iz drugih zemalja i raspravljati o svojim pravima i obvezama, obrazovnim sustavima i učeničkoj svakodnevici. Dosad su održani susreti s jednom američkom i jednom izraelskom školom, a do kraja godine planirano je još nekoliko susreta, međunarodna izložba fotografija, kviz o EU-u i brojne druge aktivnosti. [ IZ DRUGIH IZVORA | krizevci.hr ]